De vrijheid om te veranderen

Blogpost Larry Page over van Google naar Alphabet
Blogpost Larry Page over van Google naar Alphabet

Kies je voor veiligheid of voor vrijheid? Zeeheldin heeft geleerd dat ze het gelukkigst wordt als ze af en toe het roer omgooit en voor vrijheid kiest, zelfs al heeft ze de neiging om voor comfortabele veiligheid te gaan. Veiligheid is fijn, maar voor je het weet doe je niet meer wat je graag wilt doen, maar zit je in een soort sleur met als enig doel die veiligheid te behouden en ben je niet eens meer bezig met onderzoeken wat je nodig hebt.

Keurslijf
Het is me wel eens opgevallen dat we veel van de restricties die de buitenwereld aan ons lijkt op te leggen, eigenlijk aan onszelf opleggen. Omdat je in een bepaald systeem bent geboren en opgegroeid, zit je soms vast in een denkpatroon en is het moeilijk je voor te stellen dat het ook anders kan. Ook als je het anders gaat doen, loop je de kans om een nieuw eigen systeem te beginnen en dat net zo’n keurslijf te laten worden. Ik merk bij mezelf hoe snel iets een regel wordt. Ik ben dit blog op 22 juli gestart op een voor mij ongebruikelijke manier. Ik liet namelijk alle (nouja alle; veel) regels los van hoe het hoort, van hoe ik vind dat het hoort, en ik mocht doen waar ik zin in had of het nu logisch was of niet. Maar toen ik 7 dagen achter elkaar iedere dag een bericht had geplaatst, vond ik op dag 8 dat ik een bericht moest plaatsen. Want dagelijks een bericht was hoe het hoorde. En dat terwijl dit blog voor mij ging over vrijheid en plezier en juist niet over verplichtingen.

Vrijheid nemen
De laatste tijd kom ik steeds mensen tegen die de vrijheid nemen het leven in te richten zoals zij dat willen. En dat gebeurt soms in vrij ongebruikelijke vormen. Mensen die geen genoegen nemen met ‘zo is het nu eenmaal en daar heb je je aan aan te passen’. Ik zal daar binnenkort nog eens wat over schrijven.

“A bit uncomfortable to stay relevant”
Als mensen of bedrijven succesvol zijn, zijn ze vaak helemaal geneigd niks meer te veranderen. Daarom vind ik het zo verfrissend wat Larry Page, ceo van Google, op zijn blog schrijft. In het bericht waarin hij meldt dat Google opgaat in een nieuw te vormen conglomeraat van bedrijven, dat de naam Alphabet zal krijgen, schrijft hij: “We’ve long believed that over time companies tend to get comfortable doing the same thing, just making incremental changes. But in the technology industry, where revolutionary ideas drive the next big growth areas, you need to be a bit uncomfortable to stay relevant. Our company is operating well today, but we think we can make it cleaner and more accountable. So we are creating a new company, called Alphabet (http://abc.xyz).”

Lees zijn hele column ‘G is for Google’ op: http://googleblog.blogspot.nl/2015/08/google-alphabet.html

Blogpost Larry Page over van Google naar Alphabet

Blogpost Larry Page over van Google naar Alphabet

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "De vrijheid om te veranderen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*