Eerst doen dan denken: een uitdagend experiment voor een perfectionist

Start Zeeheldin.nl nog voor alles perfect is
Start Zeeheldin.nl nog voor alles perfect is

Er bestaat een groot misverstand over perfectionisten. Laat me je uit de droom helpen (mocht je die hebben): perfectionisten doen niet alles perfect. Nee, echt niet. Perfectionisten doen vooral heel veel niet. Want waarom zou je ergens aan beginnen als je toch al voorziet dat het niet perfect gaat lukken? Dan denk je er nog eens over na en je leest er nog eens wat over en je praat er eens over en je denkt nog eens wat na over al die schijnbaar onoverkomelijke bergen. En zo begin je negen van de tien keer niet eens. Sommige perfectionisten doen natuurlijk wel heel veel en ook nog eens behoorlijk perfect. Kost wat meer energie, maar dan heb je ook echt met bloed, zweet en tranen iets neergezet waarvan jij weet dat het goed is. Soms wel jammer dat 90% van de mensen die ermee te maken krijgen niet eens doorhebben hoe perfect het is. Kan ondankbaar voelen, maar jij kan er trots op zijn.

Website gewoon beginnen, niet makkelijk voor een perfecionist

Eerste probeersel Zeeheldin.nl gewoon online, niet makkelijk voor een perfectionist

Goed genoeg is goed genoeg
Ik ken allebei de kanten van perfectionisme en heb daar veel mee bereikt voor mezelf en er ook anderen altijd goed mee kunnen helpen. Het kostte me alleen wel steeds meer moeite, daarom heb ik de laatste jaren mezelf meer en meer aangeleerd eens wat minder te moeten. Mijn mantra is steeds vaker ‘goed genoeg is goed genoeg’. Niet dat dat me altijd even makkelijk afgaat, want al snel zie ik bij een project alles wat er mis kan gaan en wil ik er álles aan doen om dat te voorkomen. Wat vaak een heel mooie eigenschap is, maar soms niet zo.
Daarom kwam er ook nooit een privé-blog van mij tot stand, terwijl ik daar wel zin in had. Want hoewel ik voor heel wat bedrijven websites heb bedacht, opgezet en gevuld met op maat gesneden content en social media-acties heb opgezet, me altijd heb beziggehouden met marketing en een boodschap overbrengen van organisaties naar mensen en zelfs voor bedrijven heb geblogd, lukte het me niet voor mezelf een blog te beginnen.

Perfect doen of niet doen
Ik vind namelijk dat je moet kiezen waarover je schrijft, voor wie je schrijft, wat je doel is en zo nog een heleboel dingen en daar kwam ik voor mezelf niet uit. En als het niet perfect is uitgedacht, heeft het geen zin om te beginnen.

Dat vond ik tenminste. Want ik ben daarin veranderd. Hoewel, ik vind het nog steeds een goed idee om een duidelijke niche te kiezen en je daar op richten. Dat is zelfs heel handig, dan weet je wie je doelgroep is en welke vakbladen je moet lezen en bij welke evenementen je moet zijn om je doelgroep tegen te komen. Maar voor mij werkt dat niet, ik heb daar namelijk helemaal geen zin in en krijg daar geen energie van.

Eerst doen dan denken
Daarom ga ik nu eens gewoon doen wat ik leuk vind en dat kan van alles zijn.  Dingen uitzoeken en leren en ze dan weer overdragen aan anderen. Of gewoon schrijven en foto’s plaatsen over onderwerpen waar ik blij van word. Dat is nogal divers: social media, communicatie, koken, gezond eten, voedselproductie, improviseren, theatersport, bloggen, allerlei creatieve dingen, misstanden, mijn eigen omgeving verbeteren, allerlei boeken, trainingen geven of volgen, zelfontplooiing, ontdekken wat ik wil, fotografie, natuur, hoe mensen met elkaar communiceren, mooie initiatieven in mijn buurt (het Zeeheldenkwartier in Den Haag), en nog veel meer.

Geen duidelijke keuzes dus, maar gewoon beginnen. Deze post publiceer ik nog voordat ik de vormgeving van deze site rond heb, nog voor ik van alles heb ingevuld en bedacht en nog voor ik deze tekst goed heb nagelezen en geredigeerd. Gewoon eens om mezelf uit te dagen eerst te doen en dan te denken. Ben heel benieuwd wat dat me oplevert.

Leuk experiment voor jou?
Misschien ook een leuk experimentje voor jou als je dit leest (wat maar de vraag is, want ik doe er niks aan om mensen te laten weten dat ik ben begonnen). Begin gewoon aan een project zonder het eerst helemaal uitgedacht te hebben. Moeilijk? Of ben je daar al heel goed in?

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

3 Reactiesop"Eerst doen dan denken: een uitdagend experiment voor een perfectionist"

  1. mooie domeinnaam ook ! 🙂

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*