Foodwalk: welke planten kun je eten?

Foodwalk: herken eetbare wilde planten
Foodwalk: herken eetbare wilde planten

Welke planten die je in de vrije natuur tegenkomt kun je eten? Zeeheldin durft nog net bramen te plukken. Maar verder… Tijd voor een foodwalk met Bosbaas.

Eetbaar park

Eetbaar park, plukken mag alleen op afspraak, anders is alles steeds op

Flipover foodwalk

Bosbaas geeft de introductie voor de foodwalk aan de hand van een flipover

Het is heerlijk weer als ik dit weekend nèt op tijd kom aanfietsen. Mijn fantastische gevoel voor richting brengt me weer op allerlei interessante plekken. Gelukkig weet een jongen met een Pools sprekende Google-maps me op de juiste weg te helpen. Als ik arriveer in Eetbaar Park in het Haagse Zuiderpark zit een aantal mensen al heerlijk in het zonnetje. Bosbaas Edwin ontvangt ons met wat te drinken en koek en geeft ons aan de hand van een flipover een korte introductie. Daarna wandelen we met de groep langs allerlei eetbare wilde planten die we ook echt proeven: een foodwalk. In totaal duurt het ongeveer twee uur.

Bosbaas legt uit

Bosbaas legt uit

Leer herkennen welke planten je kunt eten
Voor het ongeoefende oog lijken plantjes soms heel erg op elkaar, terwijl het dan toch echt heel andere soorten zijn. De één zeer smakelijk, de ander smerig. Of de één heilzaam en de ander giftig. Het is daarom sowieso slim om met twee of drie handboeken de natuur in te gaan als je zelf wilt plukken. Meerdere boeken, want met één boek blijf je vaak toch twijfelen.

Wat kunnen we eten?

Wat kunnen we eten?

Of doe als ik en ga op stap met een Bosbaas. 🙂 Hij leert je letten op kleur, geur, vorm en hoe een plant aanvoelt. Als iemand trots denkt eenzelfde plantje als Bosbaas te vinden, legt hij de verschillen uit: bij de ene plant groeien de blaadjes links en rechts op gelijke hoogte, bij de ander om en om. Het eerste plantjes heeft piepkleine haartjes aan een kant van de steel, een zogenaamde hanenkam, het andere plantje niet. Oja, het ene plantje kun je eten, het andere niet. Oops!

Wilde Marjolijn

Attentie: de Wilde Marjolijn schiet goed naar boven in het park, vooral bij het zien van een camera. Hahaha!

Pluk met respect
Je mag niet overal plukken, vraag dus altijd om toestemming. Gemeente Den Haag is er bijvoorbeeld nog niet helemaal uit of plukken op sommige plekken nu wel of niet mag. Een paar kilometer verder bij Delftsehout zijn ze veel soepeler. Maar ook waar het mag, gelden regels. De belangrijkste is dat je plukt met respect voor de natuur. Dus alleen een bakje voor eigen consumptie, zodat er genoeg overblijft voor dieren en andere mensen. En ook voor de plant zelf. Pak dus nooit alle zaadjes weg, laat wat over zodat er weer nieuwe plantjes kunnen komen.

Pleister van Hemelsleutel

Van de plant Hemelsleutel (achtergrond) kun je een pleister maken.

Interessante plantjes
We hebben ontzettend veel eetbare planten gevonden en geproefd, maar de namen zijn me nu grotendeels ontschoten. Een paar dingen die me zijn bijgebleven:

  • De reuze springbalsemiek heeft prachtige roze bloemetjes, maar het leukst zijn de zaadknoppen. Als ze rijp zijn en je raakt ze aan dan springen ze spectaculair open, erin zitten kleine bruine zaadjes die smaken als nootjes.
  • Zuring kun je als sla gebruiken en smaakt ook echt wat zurig. Er groeien meerdere soorten.
  • De taxus is een giftige struik met naalden. Niet eten dus. Maar er groeien rode besjes aan die wel eetbaar zijn. Al moet je daar de pitjes juist weer niet van eten, want die zijn weer wel giftig. Ben je er nog? Van het hout werden (of worden wellicht) bogen gemaakt.
  • De hemelsleutel (wat een prachtige naam) heeft grote trossen roze bloemen. Aan de steel zitten blaadjes als van een vetplant. Als je voorzichtig een stukje van het vel van zo’n blad afstroopt, dan kun je dat gebruiken als pleister.
  • In de buurt van een plant die jeuk geeft, zoals de brandnetel, groeien plantjes die de jeuk juist wegnemen. Handig als je die weet te herkennen.
  • En dan waren er nog plantjes waarmee je water kunt reinigen, plantjes met een ontsmettende werking, plantjes die helpen bij kramp, planten die handig zijn om in bier mee te brouwen omdat ze bier langer houdbaar maken, paddestoelen waarvan de inkt werd gebruikt om mee te schrijven en een heleboel plantjes die worden gezien als onkruid, maar die heerlijk smaken als je ze bereidt als spinazie. En dan noem ik er hier nog maar een paar.
  • En we kwamen nog een heel lief klein kikkertje tegen. Ahhhh…

Kikkertje

Kikkertje

Ervaring opdoen
Na deze twee uurtjes durf ik niet ineens van alles te plukken in de natuur, maar ik wil er zeker meer van weten. Leuk om dit een paar keer per jaar te doen. Binnenkort dus maar weer eens een foodwalk maken. Net zoals de twee dames die met camera en notitieboekje in de hand er echt een studie van maken. Zij wisten al veel planten te herkennen en wisten veel over de werking. Heel leuk.

Is dit kleefkruid?

Is dit kleefkruid? Ik weet het niet meer zeker. In ieder geval mooi!

Wil je meer weten?

Hoe heette deze ook alweer?

Hoe heette deze ook alweer? Was vernoemd naar iets wat met spinnenwielen had te maken.

Paddestoelen

Paddestoelen

 

Bosbaas plukt

Bosbaas plukt

Lindeboom

Lindeboom, zo mooi met dat hartvormige blad in de zon

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Foodwalk: welke planten kun je eten?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*