Hoe dop je tuinbonen?

Verse tuinbonen uit het pakket van Lekker Nassuh
Verse tuinbonen uit het pakket van Lekker Nassuh

Als kind weigerde Zeeheldin ze te eten. Gelukkig hadden we een kat die er dol op was, dus voerde ik hem de tuinbonen onder tafel als mijn moeder niet keek. Ik moest ze dan wel uit hun velletje drukken, want dat lustte hij niet. Een fijne samenwerking. Nu wil ik ze wel eens proberen, maar hoe bereid je verse tuinbonen eigenlijk? Zeeheldin deed onderzoek en legt het je hieronder uit. Mét foto’s, dus dat moet lukken.

Verse tuinbonen uit het pakket van Lekker Nassuh

Verse tuinbonen uit het pakket van Lekker Nassuh

Enkeldoppen
Tuinbonen bereiden blijkt best simpel, vooral als ze vers zijn dan dop je ze één keer. Dat gaat hartstikke makkelijk. Je scheurt de peultjes open of je haalt met een mesje het topje eraf en scheurt dan verder, en je haalt de bonen eruit. That’s it!

Tuinbonen doppen: je scheurt de peultjes open

Tuinbonen doppen: je scheurt de peultjes open

Van binnen hebben tuinbonen een soort fleece laagje

Van binnen hebben tuinbonen een soort fleece laagje

Zo zien enkelgedopte tuinbonen eruit

Zo zien enkelgedopte tuinbonen eruit

Dubbeldoppen
Heb je ze wat langer laten liggen of komen ze uit de diepvries, dan moet je ze dubbeldoppen om. Het wat taaier geworden witgroene velletje verwijder je dan. Ik vind dat sowieso lekkerder. Hoe dat gaat? Je doet de enkelgedopte boontjes in kokend water en wacht tot het water weer gaat koken. Zodra dat gebeurt, stort je ze in een vergiet en laat je ze onder de koude kraan schrikken tot ze wat zijn afgekoeld. Nu kun je voor de tweede dop gaan. Zet met een mesje een sneetje in het velletje en druk het knalgroene boontje eruit. Nu zijn ze klaar om te koken!

Van enkelgedopte tuinboon naar dubbelgedopt

Van enkelgedopte tuinboon naar dubbelgedopt

Dubbelgedopte tuinbonen

Dubbelgedopte tuinbonen

Koken
Kook de tuinbonen ongeveer 15 minuten als je ze enkelgedopt hebt of 6 minuten als je ze hebt dubbelgedopt. Enkelgedopte tuinbonen kook je zonder zout, want van zout worden de velletjes taai, bij dubbelgedopte mag er wel zout in. De tuinbonen moeten net onder water staan. Kook wat bonenkruid mee als je het hebt. Goed voor de spijsvertering en het geeft een lekkere smaak.
Kook tuinbonen vlak voor je ze verder gaat bereiden of eten, als je te lang wacht kunnen ze namelijk bruin kleuren.

Recept: tuinbonen met vruchtgroentes

Tuinbonen met vruchtgroentes

Tuinbonen met vruchtgroentes: lekker

Eenmaal gekookt kun je de melkwitte of glanzend groene tuinboontjes in een gerecht verwerken. Ik vind het lekker om er een klontje boter door te laten smelten en ze te serveren met geroosterde vruchtgroentes zoals paprika, tomaat en courgette, wat olijven erbij. Klaar!

Recept: tuinbonensalade
Je kunt er ook een salade mee maken door de tuinbonen te laten afkoelen en te combineren met zwarte olijven en sla. Heerlijk met een dressing van geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper uit de molen en een beetje zout. Strooi er lekker veel peterselie over en serveer er wat geroosterd brood bij of couscous. Wil je een wat frissere salade? Vervang de peterselie dan door verse munt en voeg extra komkommer toe.

Afval dubbelgedopte tuinbonen

Je gooit wel veel weg met dubbelgedopte tuinbonen

Lekker Nassuh
Eerder schreef ik een soortgelijk blogbericht voor Lekker Nassuh, een lokaal voedsel-initiatief in Den Haag waar je iedere week een pakket biologische groenten kunt afhalen. Omdat er vandaag tuinbonen in het pakket zitten (jeeee), nu iets uitgebreider en met foto’s erbij.

Zeeheldin heeft nog meer recepten voor je

Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Be the first to comment on "Hoe dop je tuinbonen?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*