Hoe schrijf je een Marktplaats-advertentie?

Wat zet je in je Marktplaats advertentie en hoe geef je dat vorm?
Wat zet je in je Marktplaats advertentie en hoe geef je dat vorm?

Hoe schrijf en structureer je je Marktplaats-advertentie zo dat mensen je product kopen en zoekmachines je advertentie vinden? De tekst van je Marktplaats-advertentie bepaalt grotendeels of iemand je product wil kopen en of je door zoekmachines wordt gevonden. Dus wat zet je in de beschrijving? En hoe geef je dat vorm? Zeeheldin zet de tips op een rijtje.

Tip 1: Start met een samenvatting
Start met een korte samenvatting en vermeld daarin de aantrekkelijke eigenschappen van wat je verkoopt en de extra service die je levert. De eerste 136 tekens (Zeeheldin’s ervaring) komen op de site namelijk te staan onder de titel in de resultatenlijst (op de app op je telefoon of tablet zie je alleen de titel). Ook Google pakt advertenties steeds sneller op en laat het beginstukje zien in de zoekresultaten. Laat je intro er dus positief uitspringen.

Als voorbeeld deze tekst die ik op Marktplaats vond (ik heb spelfouten verwijderd):
Titel: MIELE SOFTCARE wasmachine €225 VANDAAG nog GRATIS bezorgd!
Start advertentie: IJzersterke Miele wasautomaat met 1600 toeren, aquastop, startuitstel, verkort programma en meer! Mag nu weg voor 225 euro met garantie!

Tip 2: Schrijf je eigen tekst
Omschrijf wat je te verkopen hebt in je eigen woorden, maak er meer van dan een lijstje technische specificaties dat je van internet hebt gehaald. Zo wordt je advertentie persoonlijker. Daaronder kun je een lijstje met specificaties opnemen (zoals afmetingen, maat, materiaal, vermogen en geheugen).

Tip 3: Wees duidelijk
Wees duidelijk. Zorg dat bezoekers echt weten om wat voor product het gaat.
Vermeld bij kleding bijvoorbeeld:

 • Merk
 • Maat
 • Zelfgemeten lengte/breedte
 • Materiaal
 • Kleur
 • Informatie over details
 • Nieuwprijs (bij een duurder artikel)
 • Staat van het kledingstuk (bijvoorbeeld 1 x gedragen, geen gebruikssporen)

Tip 4: Geef achtergrondinformatie
Vermeld eventueel wanneer en waar je het artikel hebt gekocht. Of waarom je het product verkoopt. Als je de verkeerde maat hebt gekocht, maar vergeten bent het product op tijd te ruilen, dan is het duidelijk dat er niks mis is met het product en dat het gloednieuw is. Achtergrondinformatie is niet essentieel, maar het kan helpen bij het duidelijk maken dat je een betrouwbare verkoper bent met een goed product.

Tip 5: Maak je product aantrekkelijker
Wat maakt dat jouw product er positief uitspringt? Daarom draait je tekst. Maar je kunt een artikel ook aantrekkelijker maken door extra dienstverlening te leveren.

 • Mocht je bijvoorbeeld iets zwaars te koop aanbieden en in de gelegenheid zijn te bezorgen, zet dit er dan duidelijk bij. Niet iedereen heeft een auto of is sterk, dus als dat voor jou geen probleem is, wordt je kans het artikel te verkopen ineens een stuk groter.
 • Als je de keuze biedt om te verzenden via TNT of DHL, laat dit dan ook weten. DHL is namelijk vaak goedkoper dus dat kan de keuze net naar jouw product laten doorslaan.
 • Maar ook als de koper het product bij jou kan afhalen, kun je nog scoren met een zinnetje als ‘Gratis parkeren voor de deur’.

Tip 6: Maak je tekst scanbaar
Maak vetgedrukte tussenkopjes waarin je duidelijk maakt wat je in het stukje daaronder kunt lezen. Zo maak je het voor bezoekers makkelijk te vinden wat ze zoeken. Kijk maar hoe deze pagina is ingericht.

Gebruik opsommingstekens om lijstjes met gegevens (bijvoorbeeld technische specificaties) makkelijker doorzoekbaar te maken.

Tip 7: Schrijf alles voluit
Gebruik geen afkortingen, schrijf de woorden even helemaal uit. Je hebt de ruimte en een afkorting die voor jou duidelijk lijkt, kan voor een ander onbegrijpelijk zijn. Het komt ook verzorgder over.

Tip 8: Zet aan tot actie
Vraag de lezer van je pagina aan het eind van de tekst om in actie te komen. Deze ‘call to action’ kan heel eenvoudig zijn. Een paar voorbeelden:

 • Plaats een goed bod en morgen staat de wasmachine misschien bij jou.
 • Bel me gerust voor meer informatie, ik wil graag dat je tevreden bent met je aankoop.
 • Bied nu, verzending is gratis!
 • Kijk voor meer informatie bij mijn andere advertenties.

Morgen meer
Zeeheldin gaat alvast wat teksten schrijven voor al haar verkoopwaar. Lees morgen meer over de vraagprijs.

Lees ook

Wat zet je in je Marktplaats advertentie en hoe geef je dat vorm?

Wat zet je in je Marktplaats advertentie en hoe geef je dat vorm?

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Hoe schrijf je een Marktplaats-advertentie?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*