Is zelf compost maken in de stad een goed idee?

En dan heb je compost
En dan heb je compost

Compost; zo’n stinkende berg rottend afval vol krioelende wormen. Zeeheldin gaat echt geen composthoop aanleggen op haar terrasje. Of toch wel?

In het Haagse Zeeheldenkwartier opende zaterdag de Compostbakkerij in de Zeeheldentuin. Ter gelegenheid daarvan gaven de compostbakkers een workshop composteren. Een mooie kans om eens te onderzoeken of een composthoop ook interessant is voor stadsmensen met maar een klein stukje buiten waarop ze een moestuintje hebben. Geniet je in de zomer dan nog wel van je postzegeltuintje of je balkonnetje, als er zo’n composthoop naast staat? Of lig je dan in een stinkende walm waar fruitvliegjes in zwermen op afkomen?

Een compostbakker legt uit hoe je composteert

Een compostbakker legt uit hoe je composteert

Voordelen compost
Allereerst is het handig om te weten dat composteren een deel van je afval kan omzetten in iets waar je wat aan hebt. Als je tuiniert, dan halen planten organisch materiaal uit de bodem. Compost vult dat weer aan en geeft ook een goede structuur om zuurstof en water in op te slaan.

Methode met de drie bakken

Compostbakkerij Zeeheldentuin

Compostbakkerij Zeeheldentuin

Zonnen en composteren op een klein oppervlak blijken best goed samen te kunnen gaan, leer ik, maar niet met de methode waar de workshop voornamelijk over gaat. Daar heb je toch wel wat ruimte voor nodig. Heel in het kort komt die methode hierop neer (als ik het goed heb onthouden).

De schillenbak

De schillenbak, nog even fijner maken er veel hiervan kan de compostbak in

Je gooit je groenafval op een stapel in een bak, daar gaat het broeien en dan wordt het rond de 40 graden (de temperatuur is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid afval). Het wordt zo warm doordat allerlei bacteriën en beestjes in de weer zijn in het afval. Daarna schep je het over in de volgende bak waar je al dat natte groenafval in laagjes afwisselt met droog afval, zoals boombladeren. Dat duurt weer ongeveer twee maanden en daar wordt het wel 60-70 graden. Genoeg om eventuele zaadjes die er nog inzitten te steriliseren, dus je krijgt niet allerlei ongewenste plantjes als je de compost later gebruikt. Er komt een moment dat de compost gaat afkoelen, dan zijn die beestjes dus uitgewerkt en dat is een teken dat het naar de volgende bak kan, weer voor een maand of twee. Nog even zeven en dan heb je mooie bruinzwarte compost in plaats van allerlei kleuren keukenafval.

En dan heb je compost

En dan heb je compost

Geur
Als zuurstof, vocht en de combinatie van droog en nat afval goed in evenwicht zijn, dan gaat het niet stinken. Ruik je wel wat, dan moet je dus even aan de slag. Als de compost klaar is, dan ruikt het naar bosgrond. Best lekker eigenlijk.

Kleinere methodes

Kleinere compostbakken

Kleinere compostbakken, de witte is zelfgemaakt van emmers en de oranje-grijze is gekocht

Voor de wat kleiner behuisden (of eigenlijk betuinden) zijn er andere methodes. De ene is een kant-en-klare bak, formaat grote emmer, met onderaan een soort tapkraantje. Die schijn je ook goed in je huis te kunnen hebben. De andere methode bestaat uit een paar ‘mayonaise-emmers’ die je in elkaar plaatst en waarin wormen het werk voor je doen. De onderste emmer laat je heel, in de bovenste emmers maak je gaten in de bodem. Je voedt de wormen met je schillen en groenteafval en uiteindelijk blijft er compost over. Zoek even op internet op wormentoren, wormenflat of wormencompost als je er meer over wilt weten.

Naar de Zeeheldentuin
Zo’n compostbakkensysteem, zoals in de Zeeheldentuin, is voor mijn kleine terrasje minder geschikt, en een wormenemmer… hmm.. tja… ik weet niet. Ik denk dat ik mijn groente- en fruitafval voortaan naar de eerste bak in de Zeeheldentuin breng. Als ik volgend jaar dan eens compost nodig heb, haal ik gewoon een emmertje compost voor mijn moestuin in bakken.

Compostbakkers

Nadat de compostbakkers in de wijk GFT-afval hebben gehaald, maken ze de aanwezigen in de Zeeheldentuin enthousiast

Wat je wel en niet composteren?
Er werden nog allerlei tips gegeven over wat je wel of juist niet in de compostbak kunt gooien, maar van sommige lees ik op internet weer het tegenovergestelde, dus die publiceer ik maar niet. Ik zal wel het plaatje plaatsen met tips.

Composteertips

Composteertips (beetje vergeelde fotokwaliteit door het kunstlicht waarbij ik de foto nam)

Wat zijn jouw ervaringen?
Succes met je composthoop als je ermee aan de slag gaat. Ben heel benieuwd naar ervaringen van mensen in de stad die ook een klein stukje buiten hebben!

Meer informatie

De Tuktuk van de compostbakkers

De Tuktuk van de compostbakkers

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

9 Reactiesop"Is zelf compost maken in de stad een goed idee?"

 1. Je hebt goed opgelet, Zeeheldin. Het klopt inderdaad dat er heel veel verschillende verhalen zijn over wat wel en wat niet op de composthoop mag. Zo ongeveer elke site en elk boek vertelt weer wat anders. Het is bijna zoals met geloven : je hebt fundamentalisten – heel streng in de leer, alleen biologisch geteelde groente, geen geïmporteerd fruit of exotische groente en planten – je hebt heel vrijzinnigen – gooi alles er maar op, het vergaat toch wel, zolang het maar organisch is – en je hebt vele tussenwegen. Wij, De CompostBakkers Buurtcomposteren, hebben er voor gekozen om het composteren zo toegankelijk mogelijk te maken. Dus geen lange lijsten met wat WEL en wat er vooral NIET op mag. Dat werkt niet, tenzij je 24/7 bij de compostbakken blijft staan en iedereen die vol goede wil met een zakje gft naar de buurtcompostplek komt controleert en weer wegstuurt omdat de bananen geen fair trade keurmerk hebben of omdat een sinaasappelschil misschien met een soort schimmel aantrekt die wellicht schadelijk is voor andere micro-organismes. Dat schiet niet op. De goedwillende gft-brenger druipt teleurgesteld af en komt nooit meer terug, en wij bereiken ons doel niet : minder verspilling van gft-resten.
  We hebben dus een keuze gemaakt om het composteren zo laagdrempelig te maken. We zien het vooral als een kans om mensen bewuster te maken van wat ze weggooien. We vertellen dat biologische groente beter is voor het milieu, we vertellen wat we met het gft doen; dat het terug gaat in de tuin als voeding voor de planten (kringloop), en we geven ze soms ook groente uit de tuin mee. Zo leggen we een direct verband tussen de groenresten en de groente die je eet. Als je dat weet, ga je vanzelf bewuster met je eten om. Dat is onze achterliggende gedachte bij dit project. Er zijn nu al 5 buurtcompostplekken in Den Haag, 2 in Delft, en 1 in resp. Zoetermeer en Leidschendam. Allemaal plekken waar we dit verhaal kunnen vertellen en mensen bewuster worden van de natuurlijke kringloop. Dat is toch mooi!?
  Jan Morsch, Compostbakker van De CompostBakkers
  Voor meer informatie : de compostbakkers@gmail.com

 2. Dank je wel voor de tip!

 3. Ik gebruik alle drie de compost methodes.
  Het enige dat ik echt niet in mijn compost wil zijn snijbloemen.
  Zoals Marc Siepman zo mooi zegt: die moeten eigenlijk bij het klein chemisch afval gegooid worden.

 4. Hi, verkoop je de posters van JA en NEE ook?

  • Hoi Liset,

   Nee, die verkoop ik niet hoor. Ik heb ze alleen een keer gebruikt in een blogpost die ik schreef, maar ik denk dat je ze vast kunt vinden als je er op googelt.

   Succes met vinden!
   Hartelijke groet,
   Zeeheldin

 5. Wat wel en niet werkt in de compost hoop? Pindadoppen werkt niet, vergaat voor geen ene meter. Heel vaak als fruit geschild wordt, de plakkertjes wat voor fruit het is, zitten er nog op, zo belandt het ook in de compost hoop. Moet je weten hoe vaak je met omzetten die plakkertjes tegenkomt…..

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*