Leve de Koning: Tempeh! Tempeh! Tempeh!

Leve de Koning: Tempeh! Tempeh! Tempeh!
Leve de Koning: Tempeh! Tempeh! Tempeh!

Terwijl Zeeheldin met een half oor naar de troonrede luistert, schrijft ze dit recept waarmee je tempeh lekker kunt maken. Ideaal voor bij Gado gado.

Het is Prinsjesdag. Een dag dat je maar beter niet naar het centrum van Den Haag kunt gaan, want daar is het nu vol met koetsen, hoogwaardigheidsbekleders, toeristen en koningshuisfans. Verder regent en waait het. Hoog tijd om eens lekker binnen de tempeh te maken die ik pas niet in huis had toen ik gado gado maakte.

Hoe je iets wat vies ruikt lekker kunt maken

Snijd de tempeh in plakjes

De nog ongebakken tempeh in plakjes gesneden.

Ik heb nog nergens in Den Haag verse tempeh kunnen vinden, dus ik maak gebruik van zo’n blok tempeh dat je vindt in het koelvak bij toko’s en supermarkten. En dat is smerig spul. Het ruikt naar de lijm die je als kind gebruikte. Je weet wel, dat witte spul dat je in de kleuterklassen met zo’n kwast op je papier smeerde. Niet echt een geur die maakt dat je zin krijgt om het te eten. Als je tempeh maar lichtjes bakt, dan blijft het naar lijm smaken. Yuck! Maar als je het echt goed knapperig bakt, dan wordt het ineens lekker. Ik snoep tijdens het bakken best veel en dan zit er niet eens een saus bij. De kunst is dus dat je het goed moet bakken.

Wat heb je nodig?

Ingediënten voor de saus waarin je de tempeh bakt.

Ingediënten voor de saus waarin je de tempeh bakt.

Je kunt er heel veel ingrediënten voor gebruiken, maar Zeeheldin gaat nog door haar luie-kookfase, dus we gaan voor makkelijk.

  • Een blok tempeh
  • Kokosolie
  • Een rode peper
  • Een ui
  • Wat teentjes knoflook
  • Laos
  • Blaadje limoenblad (als je het niet kunt vinden, kun je ook wat limoensap toevoegen of wat sereh, is niet hetzelfde, maar ook lekker fris)
  • Flink wat ketjap manis

Hoe maak je het?
Snijd het blok tempeh in de lengte doormidden. Snijd er stukjes van die maximaal een cm dik zijn, liefst nog iets dunner. Dan krijg je ze namelijk goed knapperig.

Verhit in een wok, bakpan of koekenpan een flinke laag kokosolie.

Laat het goed heet worden en laat de stukje er daarna pas een voor een inglijden. Doe net zo veel stukjes in de pan tot de bodem bedekt is, liever iets minder dan iets meer. Ga dus niet stapelen, maar bak een paar keer achter elkaar (ik bak een pak meestal 3 of 4 keer, het ligt aan de grootte van je pan).

De tempeh is klaar als hij aan beide kanten goudbruin is

De tempeh is klaar als hij aan beide kanten goudbruin is

Keer de stukjes om als ze mooi goudbruin zijn en bak ook de andere kant krokant.
Haal ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.

Check voor je de volgende stukjes in de pan doet of er nog voldoende olie in zit en voeg extra toe als nodig.

Doe de ui, knoflook, laos en het pepertje en limoenblad in de keukenmachine en maal fijn tot een papje. Bak dit twee minuten in een beetje olie. Voeg er flink wat ketjap aan toe. Je wilt dat alle tempeh-stukjes er straks mee bedenkt zijn.

Voeg de tempeh toe aan de saus en roer goed door.

Variatietip
Roer er eventueel nog een komkommer in stukjes door. Heerlijke combi.

Lekker met komkommer

Lekker met komkommer

Combinatietip

Leve de Koning: Tempeh! Tempeh! Tempeh!

Leve de Koning: Tempeh! Tempeh! Tempeh!

Zeeheldin heeft nog meer recepten voor je

Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Be the first to comment on "Leve de Koning: Tempeh! Tempeh! Tempeh!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*