Met kerst gourmetten zonder stress (met recepten)

Kerst gourmetten zonder stressKerst gourmetten zonder stress

Zeeheldin gaat met kerst gourmetten. Burgerlijk? Niet burgerlijk durven zijn, dat is pas burgerlijk! Voorkom stress en geniet van je kerst met deze tips en recepten van Zeeheldin.

Dus kerst is dit jaar bij jou thuis.

Leuk.

Dat wordt dus een paar dagen puinruimen en schoonmaken voor je zelfs maar in de buurt komt van het soort huis waarvoor je je met goed fatsoen kunt verontschuldigen voor de troep.

Dus daarna ben jij er al wel weer een beetje klaar mee.

Dan ga je dus niet ook nog eens uren in de keuken zwoegen boven een heet fornuis, terwijl je vrienden of familieleden lekker in de huiskamer zitten te pimpelen.

Nee, je zet ze gewoon allemaal aan het werk. Lekker zweten boven hun eigen minipannetje.

Gourmetten dus. Whahaha! Nee echt, het is superleuk en gezellig. Dus iedereen heeft zo een leuke avond.

Jij ook.

Je moet wel wát voorbereiden, maar je kunt het zo eenvoudig houden als je zelf wilt. Ik geef je verderop ook wat gourmetrecepten die ik ooit heb genoteerd.

Tip 1: koop prosecco

Koop prosecco. Koop heel veel prosecco. Eén of twee flessen per persoon. Zit je altijd goed.

Je begint superfeestelijk door iedereen bij binnenkomst een champagneflûte bubbels in de hand te drukken. Dit glas is de hele avond bij de vullen met diezelfde bubbels.

En als dessert mieter je wat vodka, citroensorbetijs én prosecco door de blender.

Schenk dat in diezelfde champagneflûtes. Of laten we het beestje bij de naam noemen: proseccoflûtes. Voilà, je hebt een heerlijke Scroppino. “Wow, wat heb jij je uitgesloofd, heerlijk! Hoe kom je op het idee!”

Kortom, met een fles prosecco of wat per persoon ben je eigenlijk al zo’n beetje klaar. En dat hoeft niet duur te zijn, mijn favoriete fles kost iets meer dan 5 euro en is ook nog eens vaak in de aanbieding bij de Appie, dus echt goed te doen.

Glazen prosecco voor bij het kerst gourmetten

Met kerst gourmetten, de glazen prosecco staan al klaar!

Het is natuurlijk wel zaak om even goed te testen welke prosecco je lekker vindt. Start dus nú met testen! En ga daar het hele jaar mee door, zodat je heel goed voorbereid bent voor volgend jaar. Cava’s kunnen vast ook, als het maar bubbelt. Desnoods champagne. Ikzelf vind een Prosecco frizzante het lekkerst omdat die ietsje minder mousserend is.

Zodra je er een vindt die lekker genoeg is om er twee glazen achter elkaar van te drinken met nog steeds een fijne smaak in je mond, dan zit je goed. Ren naar de winkel en sla daar veel van in.

Houd je flessen over (dat gaat niet gebeuren hoor, maar stel nou dat…), dan is het bijna oud-en-nieuw, dus dan komt het zeker op.

Tja, wat kan ik verder nog voor tips geven?

Misschien iets qua eten?

Dat hoort toch ook een beetje bij kerst gourmetten.

Tip 2: zorg voor veel keuze bij het gourmetten

Je hebt geen zin in ingewikkeld gedoe en de kans is groot dat er mensen met allergieën en voedselovertuigingen aan tafel zitten die niet met elkaar matchen, dus je zorgt gewoon dat er van alles is. Iedereen pakt en bakt alles verder toch zelf, dus ze kiezen alleen wat ze wel kunnen/willen eten.

Als er maar dingen te kiezen zijn zonder vlees, vis, lactose, tarwe of pinda, zit je sowieso al goed bij de meeste mensen.

Bij het inkopen kun je er ook rekening mee houden door alle zuivel lactosevrij te kopen en speltbrood te kopen in plaats van tarwebrood. Hoppa! Hoeven je gasten nergens meer op te letten. Je zet zowel vlees als vis als verschillende soorten groente op tafel. En je geeft iedereen zijn eigen pannetje en spateltje zodat er geen vlees op een visbord komt of andersom.

Veel gedoe?

Welnee, je hoeft het niet te bakken, maar alleen schoon te maken en in stukjes te (laten) snijden (door je gasten).

Of je koopt het gewassen en voorgesneden. Uitpakken, in leuke bakjes doen en hup op tafel.

Hier mijn lijstje van mogelijkheden die ik de moeite waard vond om te noteren. Kies eruit wat jij leuk vindt. Er zit geen vlees bij, want daar heb ik geen verstand van, dus dat laat ik de anderen altijd regelen. Die kopen het meestal in hele stukken en snijden het dan in de keuken even wat kleiner. Dat doe ik meestal ook met de vis.

  • Tzatziki
  • Honing-mosterdsaus
  • Whisky-cocktailsaus
  • (Zoete aardappel)rösti (uit de diepvries of zelfgemaakt)*
  • Mini-kaassoufflétjes*
  • Gemarineerde gamba’s
  • Pestogarnalen
  • Gemarineerde zalm
  • Gemarineerde witvis
  • Brood met (kruiden)boter
  • Salades
  • Komkommer, paprikastukjes, champignons
  • Pannekoekbeslag van boekweitmeel (in een spuitflesje)

*Kan zijn dat dit is gepaneerd met tarwe. Even checken als er allergieën zijn.

Na tip 3 geef ik je wat recepten.

Tip 3: voorkom dat je huis stinkt na het gourmetten

Je hebt waarschijnlijk geen afzuigkap boven je eettafel hangen, dus het kan een beetje gaan stinken in je huis. Maar je kunt daar veel aan doen.

Zorg voor een elektrisch gourmetstel. Is, zeker in de winter, veel beter dan zo’n spiritusstank in je huis en rondom je eten. Sommige gourmetpuristen zijn het hier niet meer eens. Pech, het is jouw huis.

Zet bakjes met gemalen koffie, soda of baking soda op tafel. Dat absorbeert veel van de geuren. En zet bakjes met azijn wat verder weg in de kamer. Dat neutraliseert de bakgeuren.

Zet wat ramen open. Kan best, want het wordt warm boven zo’n kookplaat.

Recepten

En dan hier wat recepten. Geen idee meer van welke sites of uit welk tijdschriften ik ze heb en of ik ze heb aangepast, ik heb ze met pen overgeschreven in een receptenboekje dat ik voor mezelf bijhoud, maar ik geef ze graag aan je door. Veel dank aan de bedenkers.

Gourmetsausjes

Knoflooksaus

Meng 4 el mayo, 2 el yoghurt, 3 el geperste knoflook met wat verse bieslook en wat zout.

Honing-mosterdsaus

Meng 6 el mayo met 1 el pittige mosterd en een scheutje honing.

Whisky-mosterdsaus

Meng 4 el mayo, 2 el ketchup, 100 ml (lactosevrije) roomkaas met een scheutje whisky of cognac en 1 tl paprikapoeder, een scheutje worcestersaus, een scheutje citroensap, peper en zout. Deze saus was vorig jaar de winnaar. Iedereen vond hem heerlijk.

Groentekoekjes

Je gasten kunnen dit zelf aan tafel bakken in hun pannetje. Jij kunt dit uren van te voren voorbereiden.

Zoete-aardappelkoekjes

Kook 3 zoete aardappelen die je hebt geschild en in stukken gesneden gaar, giet het water af en laat ze uitstomen in de pan. Stamp ze fijn en meng met; 1 el ketjap, 2 el bloem (geen tarwebloem als er allergieën zijn), 2 fijngesneden lenteuitjes, peper en zout. Mocht het deeg te nat zijn om er straks koekjes van te bakken aan tafel, doe er dan wat extra bloem door. Zet afgedekt in de koelkast tot het gourmetten begint. Lekker om in boter te bakken.

Broccolikoekjes

Kook de roosjes en stam (in kleine stukjes) van een kleine broccoli in 8 minuten beetgaar. Giet het kookwater af en laat de broccoli uitstomen in de pan. Stamp fijn. Meng 2 eieren, 30 gram Parmezaanse kaas, 70 gram bloem (geen tarwebloem als er allergieën zijn), een geperst teentje knoflook, zout en peper. Meng ook de gestampte broccoli erdoor. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot het gourmetten begint. Doe hier een lepel van in een gourmetpannetje en bak in wat olijfolie.

Gemarineerde vis

Maak dit gerust een halve dag van te voren klaar en zet in een afgesloten bakje in de koelkast. Schud af en toe om zodat de marinade goed kan intrekken

Gemarineerde gamba’s

Maak een marinade van olie, knoflook en sambal. Marineer de gamba’s hierin.

Pestogarnalen

Meng olie met citroensap, pesto, geperste knoflook, paar blaadjes verse basilicum, peper en zoet. Marineer de cocktailgarnalen hierin.

Gemarineerde zalm en witvis

Meng olie, citroensap, peper, zout en dille en/of meng olie, rozemarijn, tijm, oregano, peper en zout. Snijd de vis in stukjes en kies er dressing om ze in te marineren.

Veel plezier met je avondje kerstgourmetten! Zeeheldin wenst jullie een superrelaxte kerst!

Proost!

Zeeheldin heeft nog meer recepten voor je

Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

Met kerst gourmetten zonder stress

Met kerst gourmetten zonder stress

About the Author

Zeeheldin

De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

1 Comment on "Met kerst gourmetten zonder stress (met recepten)"

  1. Krijg al een echt kerstgevoel zo!! Dank voor de tips lieve zeeheldin.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*