Boomfeestdag: over bomen en de wijkagent

Boomfeestdag
Boomfeestdag

Op nationale boomfeestdag planten leerlingen vijf bomen in mijn Haagse wijk. Zeeheldin maakt kennis met de mensen die het groen verzorgen en de wijkagente.

Zeeheldin typt dit stukje met verkleumde vingers, want ze ging net even kijken op een zonnig maar nog fris plein in haar wijk, het Zeeheldenkwartier, waar leerlingen bomen planten ter gelegenheid van boomfeestdag. Voor ze het weet, is het een uur later.

Niet alleen kappen

Fijn dat er bomen bijkomen in het Zeeheldenkwartier, want de laatste maanden hoor je alleen over bomen die worden gekapt. Of die van de rechter nog niet mogen worden gekapt, maar die de gemeente wel wil kappen. Een triest idee als majestueuze grote bomen verdwijnen om plaats te moeten maken iele, nieuwe boompjes die nog decennia nodig hebben om een beetje indrukwekkend te worden. Maar vandaag is het dus boomfeestdag.

In de tent op boomfeestdag

In de tent op boomfeestdag

Leren over bomen

Op het plein staat een tent, ernaast een tuk-tuk van Kaldi met warme drankjes. In de tent leerlingen van Openbare Basisschool Max Velthuijs, de wijkagente en wat mensen die veel over bomen weten. Ik hoor leerlingen vragen beantwoorden over waar bomen goed voor zijn (zuurstof), waar bessen goed voor zijn (vogels) en waar snoeien goed voor is (niet zozeer voor de bomen, maar voor de mensen). De boomkenner laat een stamdoorsnede zien van een zieke boom die van binnen is uitgehold en een gezonde boom die massief is. Ondertussen zie ik aan de andere kant van het plein een groep mannen aan het werk rondom een iep.

Chocomel van Kaldi

Chocomel van Kaldi

Het echte werk

Als leerlingen of hoogwaardigheidsbekleders een boom planten, dan komen daarna de mensen die het echte werk doen. Ze blijven meestal wat meer op de achtergrond, maar eigenlijk zijn zij de mensen om wie het draait. Dus terwijl de leerlingen in een tent vragen beantwoorden over bomen en chocomel krijgen, zijn verderop op het plein mannen aan het werk rondom een van de twee net geplante iepen. Als ik erbij kom staan en een praatje aanga, leggen ze me uit waarom er bij de meidoorns (daar zijn er ook drie van geplant), zo’n geribbeld gele buis uit de grond steekt. Dat is om gericht water te kunnen geven en ook om lucht bij de wortels te laten komen. Na ongeveer een jaar groeien de wortels van de boom diep genoeg om bij het grondwater te kunnen, dan is dat extra water niet meer nodig. Vroeg me altijd al af waar die gele buizen bij bomen voor zijn.

Gele buis bij een boom

Wat is toch die gele buis bij een boom?

Boomziektes

Ik vraag naar de bomen die langs de kades staan waarvan er veel moeten worden gekapt. Ze weten er het fijne niet van, maar weten wel dat als kades vernieuwd moeten worden die gelegenheid soms wordt aangegrepen om bomen waar het toch al niet zo goed mee gaat, te vervangen door nieuwe bomen. Ze leggen me ook uit over de kastanjeziekte. Die veroorzaakt dat het sap van een boom zich ophoopt onder de bast en er dan soms zelfs uitspuit als je een opening maakt in de bast, de boom ‘bloed’ dan. Het is een ziekte die nog niet te genezen is. Als een boom te erg is aangetast, moet deze worden verwijderd. Iepen kunnen de iepenziekte krijgen, maar de vandaag geplante bomen zijn daar resistent voor, ze zullen dus geen last krijgen van de kever die de ziekte verspreid. Leuk zo’n praatje! Weer veel geleerd van deze harde werkers. Ik heb geen aantekeningen gemaakt, was ook eigenlijk niet van plan hier wat over te schrijven, dus ik hoop dat ik alles goed heb onthouden.

Leerlingen aan het werk

Daarna is het tijd voor de mannen om de leerlingen in groepjes te begeleiden bij het met spades terugscheppen van de aarde rondom de meidoorns. Er zijn minder spades dan leerlingen, dus dat levert nog wel even wat discussie op tussen twee meisjes: Meisje A: “Als je moe bent moet je het maar zeggen hoor.” Meisje B schept fanatiek door. A: “Mag ik al?” Meisje B: “Nee, ik ben nog niet moe” Meisje A: “Maar het werk is al bijna klaar en ik ben nog niet aan de beurt geweest”. Etc. Toen het gat al bijna dicht was, greep er gelukkig een juffrouw in en kon meisje A het project afronden. Jaja, laat de les duidelijk zijn en zeg wat je bedoelt, niet een te beleefde vorm die de ander verkeerd kan begrijpen.

Spelend werken op boomfeestdag

Spelend werken op boomfeestdag

Fan van de wijkagent

Wijkagente Tanja doet enthousiast mee met de leerlingen en maakt er een spel van. Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om eens kennis te maken met een van de wijkagenten uit mijn buurt. Op de een of andere manier stap ik daar niet zo snel op af, terwijl ik er echt van overtuigd ben dat een wijkagent essentieel is voor een veilige wijk. Zij leren de mensen in een buurt kennen en weten wat er speelt. Als er dan eens echt iets is, dan praat dat een stuk makkelijker dan met een vreemde. Wijkagenten kunnen beleid uitleggen naar de wijk en ze kunnen informatie uit de wijk die belangrijk is juist weer doorgeven. Ze zijn ook vaak de verbindende schakel tussen de mensen in een wijk en allerlei instanties. Echt leuk om kennis te maken! Zij vertelt me dat ze nooit van plan was wijkagente te worden, ze gaf leiding aan een team bij de politie. Toen het er toch van kwam, merkte ze pas hoe ontzettend leuk het werk is en hoe belangrijk het is. Zeeheldin is fan van wijkagenten. Ze vindt het een van de belangrijkste functies binnen de politie. En top dat haar wijkagente ook nog eens een ontzettend leuk mens blijkt te zijn.

Samen scheppen op boomfeestdag

Samen scheppen op boomfeestdag

 

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Boomfeestdag: over bomen en de wijkagent"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*