Overgang: vlieg toch eens op!

Overgang Vlieg toch eens op!
Overgang Vlieg toch eens op!

Zeeheldin krijgt het er warm van. Waarvan? Geen idee. Gewoon zomaar midden in een gesprek breekt het zweet haar ineens uit. En een half uur later weer. Lekker handig die overgang.

Vandaag was het weer zover. In een tijdsbestek van twee uur had Zeeheldin drie opvliegers. Dat voelt een beetje alsof je in je dikste winterkleren op het heetst van de dag in een tropisch land van de vliegtuigtrap komt gelopen. Je hebt maar één wens, zo snel mogelijk al die warme kleren en dichte schoenen uit.

Maarja, je zit dus in een zakelijk gesprek in Nederland en je kunt moeilijk ineens alles uitrekken omdat je toevallig in de overgang zit, dus je houdt het maar even vol.

Helemaal klam vervolg je je gesprek.

Dan trekt het weer weg en koel je weer wat af.

En een half uur later komt de volgende hittegolf.

En dan even later weer.

Twee jaar geleden had ik mijn eerste opvlieger

Ik had vaak een soort omgekeerde opvliegers, afdalers ofzo, ik was ineens een enorme koukleum. Het gevolg was dat ik alleen kon slapen als ik na een warme douche onder een dubbeldekbed plus fleecedeken ging liggen met nachtkleding aan die ieder stukje huid bedekte.

Totaal overdreven, vond ik.

Maar deed ik het niet dan viel ik niet in slaap of werd ik een uur later klappertandend wakker om dan óf wakker te blijven óf toch maar even warm te gaan douchen en een pyjama aan te trekken.

Toen ik daar net een beetje aan begon te wennen, kwam er een verrassing bij.

De koukleumerigheid wisselde zich af met opvliegers.

Surprise!

Dat zag er ongeveer zo uit

Als ik ‘s avonds eens lekker op de bank wilde hangen, vond ik mijn bank zo koud aanvoelen dat ik er een fleece dekentje op moest leggen om er lekker op te kunnen zitten. Plus dan deed ik ook nog een dekentje over me heen en een dikke sjaal om. Beetje als een oude frêle dame. Dan kwam er een opvlieger en moesten alle dekentjes weg, sjaal weg, trui uit, uit, uit, uit. Om een kwartier later het weer ijskoud te hebben. Het leek me op de warme momenten heerlijk mijn lange warme haar te laten millimeteren.

Ja lach maar!

Ik lach mezelf dan ook uit hoor

Vorig jaar zat ik ’s avonds bij een goede vriendin op de bank. Allebei deden we om het kwartier een vestje uit en even later weer aan. Eerst nog een beetje onopvallend, maar toen we eenmaal doorhadden dat we allebei met hetzelfde bezig waren, kregen we er flink de slappe lach van.

En je kunt er ook maar beter om lachen, want je doet er weinig aan als je er eenmaal middenin zit. Het helpt ook niet als je denkt: “Het is maar de overgang, er is niet echt een hittegolf”, want je voelt het wel echt en het gaat niet zomaar weg. Er zijn wel dingen die een beetje helpen.

Wat meestal helpt is:

  • Rustig blijven.
  • Kleding in laagjes, zodat je makkelijk wat uit kan doen.
  • Geen brood eten (geen idee waarom, maar het helpt wel).
  • Geen suiker eten.
  • Geen alcohol drinken.
  • Niet té pittig eten.
  • Veel water drinken (bij zo’n hittegolf wil je niets anders, dan klok je zo een halve liter water achterover om te blussen).

En wat vooral helpt, maar wellicht wat soft klinkt, is om het te accepteren.

Het is nu eenmaal zo

Niks aan te doen.

Trekt wel weer voorbij.

Soms is het een paar maanden heet, dan is alles weer gematigd, dan is het weer koukleumen. Beetje als het Nederlandse weer.

Ik kijk uit naar het volgende seizoen.

Iets rustigs met een gematigde temperatuur.

Heb je tips? Deel ze met Zeeheldin en haar lezers

Heb jij ook opvliegers? Hoe ga jij ermee om? Heb je tips die jou helpen? Schrijf het bij de reacties. Altijd handig om elkaar te helpen met tips.

 

 

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Overgang: vlieg toch eens op!"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*