Recept: geroosterde-groentelasagne zonder pasta

Zo zien de geroosterde groentes eruit als ze klaar zijn.

Straks haalt Zeeheldin weer een groentepakket bij Lekker Nassuh. Ze weet al wat ze ervan gaat maken: ‘lasagne’ van geroosterde groentes, maar dan zonder pasta. Ook voor de bijgerechten gebruikt ze de groentes uit het pakket.

Gesneden groentes en oliemengsel

Gesneden groentes en oliemengsel

Nodig voor de geroosterde-groentelasagne
•    1 aubergine
•    1 rode paprika
•    1 courgette
•    4 pruimtomaten of wat handjes kerstomaatjes
•    1 rode uien
•    5 el olijfolie
•    1 el balsamico
•    3 teentjes knoflook, geperst
•    1 tl gedroogde tijm of rozemarijn of wat takjes verse kruiden
•    250 gr ricotta
•    50 gr Parmezaanse kaas
•    Twee handjes (Nieuw-Zeelandse) spinazieblaadjes
•    Peper
•    Pikante tomatensaus (zelfgemaakt of zo gekocht)
•    Provençaalse kruiden

Nodig voor de bijgerechten
•    Sla
•    Komkommer
•    Olijfolie
•    Citroensap
•    Peper
•    Zout
•    Verse kruiden, bijvoorbeeld (knoflook)bieslook
•    Roomboter
•    Aardappels

Hoe maak je het?
Stap 1: rooster de groenten

Groentes op de bakplaat

Groentes ingevet op de bakplaat

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
  • Meng de olijfolie met de geperste knoflook, de tijm of rozemarijn en een eetlepel balsamico.
  • Snijd de aubergine en courgette in de lengte doormidden,  snijd nogmaals in de lengte doormidden en snijd in stukken van ongeveer 4 cm. Je kunt er ook voor kiezen de aubergine en courgette in lange, dunne plakken te snijden. Verkort de baktijd dan.
  • Snijd de paprika in grote stukken (bijvoorbeeld 8 stukken uit een middelgrote paprika).
  • Snijd de ui van kop tot kont in kwarten en snijd die kwarten dan weer in de lengte in drie stukken. Je hebt nu 12 smalle repen.
  • Snijd de tomaten in kwarten,  laat kerstomaatjes heel, verwijder alleen de kroontjes.
  • Meng alle groenten in een grote kom met het oliemengsel.
  • Spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier en probeer zo zoveel mogelijk in een enkele laag te leggen.

Rooster ongeveer een half uur in de oven. Check of het niet te donker wordt.

Zo zien de geroosterde groentes eruit als ze klaar zijn.

Zo zien de geroosterde groentes eruit als ze klaar zijn.

Stap 2: maak de ‘lasagne’

  • Zet de oven op 180 graden.
  • Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas, roer er versgemalen peper door.
  • Neem een ovenschaal en maak laagjes van alle ingrediënten.
  • Begin met een derde van de tomatensaus.
  • Leg daarop de helft van de geroosterde groentes
  • Leg daarop de helft van het ricottamengsel
  • Verspreid de spinazieblaadjes erover.
  • Leg hier de rest van de geroosterde groentes op.
  • Strooi er Provençaalse kruiden over
  • Hierover de rest van de tomatensaus.
  • Eindig met de rest van het ricottamengsel. Spreid het uit tot een egale laag die zich een beetje mengt met de tomatensaus.
  • Zet het gerecht ongeveer een half uur in de oven. Het is klaar als de ricotta er droog en licht verkleurd uitziet.

Stap 3: Maak de bijgerechten
Serveer de lasagne met een eenvoudige salade van sla met komkommer en een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout. Knip er royaal (knoflook)bieslook over. Omdat er geen pasta in deze lasagne zit, kun je hem goed eten met knapperige in roomboter gebakken aardappelschijfjes.

Lekker Nassuh
Lekker Nassuh wil lokaal geproduceerd voedsel betaalbaar en bereikbaar maken. Wil je er meer over weten? Kijk eens op www.lekkernassuh.org.

Zeeheldin heeft nog meer recepten voor je

Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Be the first to comment on "Recept: geroosterde-groentelasagne zonder pasta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*