Recept: pizzabodem van bloemkool (zonder tarwe)

Oh... wilde jij ook een stukje bloemkoolpizza?
Oh... wilde jij ook een stukje bloemkoolpizza?

Bloemkool is gezond, maar ik ben geen fan. Tenminste, dat was ik niet tot ik deze pizzabodem van bloemkool ontdekte. Man, wat is dat lekker!

Bloemkool met een papje, nee, daar maak je mij niet blij mee. Rauwe bloemkoolroosjes ‘kaasfonduen’ zal ook nooit mijn ding worden. Maar deze pizzabodem vind ik heerlijk. Er zit geen tarwe in, dus handig voor mensen die dat niet verdragen of die koolhydraatarm willen eten.

Wat heb je nodig?

De ingrediënten voor een pizza met een bodem van bloemkool

De ingrediënten voor een pizza met een bodem van bloemkool

Ingrediënten pizzabodem

  • 1 medium tot grote bloemkool verdeeld in kleine roosjes, de ‘stam’ heb je niet nodig
  • 2 bollen mozzarella (bij elkaar 250 gram), uitgelekt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten pizzabeleg

  • 300 gram pittige tomatensaus (zelfgemaakt of uit een pakje)
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Alles wat je verder lekker vindt op de pizza

Keukenapparatuur

  • Keukenmachine of een staafmixer met een hakmolen erbij
  • Oven
  • Bakplaat met (kleine) opstaande rand
  • Siliconenmat (of anders bakpapier op aluminiumfolie, want het papier scheurt snel doordat het deeg vrij vochtig is)

Hoe bereid je de bloemkoolpizzabodem?
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Bekleed een bakplaat met de siliconenmat of anders aluminiumfolie met daarover bakpapier

Bloemkool in roosjes in de keukenmachine

Verdeel de bloemkool in roosjes en doe ze in de keukenmachine

Gemalen bioemkool

Maal de bloemkool niet tot puree, maar tot het lijkt op couscous of rijst

Maal de bloemkoolroosjes in de keukenmachine zo fijn dat het op couscous lijkt, maar niet zo fijn dat het een puree wordt. Het is niet erg als er nog wat grotere stukjes tussen zitten.
Doe de fijngemalen bloemkool in een schaal die geschikt is voor de magnetron.

Bloemkool 3-4 minuten in de magnetron

Doe de bloemkool even in de magnetron

Kook de bloemkool 3-4 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Maal ondertussen de mozzarella fijn in de keukenmachine.

Schep de mozzarella door de bloemkool en voeg ook de losgeklopte eieren toe. Meng goed.
Meng er oregano, geraspte knoflook en wat peper en zout door.

Meng alle ingrediënten goed

Meng alle ingrediënten goed

Vorm dit op de bakplaat tot een grote plaatpizza. Druk het een beetje aan.
Bestrijk de bodem met 2 el olijfolie.

Verdeel het bloemkoolmengsel over een bakplaat

Verdeel het bloemkoolmengsel over een bakplaat

Bak in 20-30 minuten bruin.

Pizzabodem met een kleurtje

Bak de pizzabodem tot hij droog is en bruine plekjes krijgt of bruin is

Hoe beleg je de pizza?

Bodem van de pizza met tomatensaus

Bodem van de pizza met tomatensaus

Als de pizza uit de oven komt, dan beleg je hem met tomatensaus, de overige ingrediënten en altijd als laatste de Parmezaanse kaas.

In dit geval heb ik de pizza bedekt met blaadjes Nieuw-Zeelandse spinazie(die groei ik in een bak op mijn terras, dus altijd bij de hand) en de volgende keer dat ik hem maakte ook nog met wat schijfjes komkommer (want de courgette was op). Eerder heb ik hem gemaakt met stukjes in knoflookolie gebakken champignons, zwarte olijven en rucola. Doe er gewoon op wat je op een gewone pizza ook lekker zou vinden. Maar bedenk dat deze bodem van zichzelf al veel smaak heeft, je hebt dus minder nodig en alleen tomatensaus en kaas kan al genoeg zijn.

De pizza is klaar als de kaas is gesmolten

De pizza is klaar als de kaas is gesmolten

Zet de pizza dan nog een  minuut of 10 terug in de warme oven en houd goed in de gaten wanneer de kaas is gesmolten, dan is de pizza klaar. Strooi er eventueel nog wat verse basilicum over.

Niet om uit het handje te eten
Ik vind de pizza soms wat moeilijker te pakken dan een gewone pizza, want hij scheurt snel. Gebruik dus iets wat je eronder kunt schuiven om de pizzastukken mooi op je bord te krijgen. Het is geen pizza die je uit de hand eet.

Tip voor een drogere bodem
Wil je liever een drogere pizzabodem, dan kun je het bloemkool-met-mozzarellamengsel in een schone theedoek doen en droog knijpen. Ik vind dat veel te veel gedoe, maar heb je tijd en zin dan kun je dat zeker uitproberen.

Hoeveelheid
Veel recepten die ik tegenkwam vinden deze hoeveelheid genoeg voor vier personen, maar ik ben niet echt een grote eter en ik eet in mijn eentje makkelijk driekwart van deze pizza voor het avondeten en zeker de helft. Maak dus veel als je met meer mensen eet of zorg dat je er andere gerechten bij serveert of maak meer gangen. Het smaakt goed naast een groene salade.

Oh... wilde jij ook een stukje pizza?

Oh… wilde jij ook een stukje pizza?

Eet smakelijk!

Zeeheldin heeft nog meer recepten voor je

Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Be the first to comment on "Recept: pizzabodem van bloemkool (zonder tarwe)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*