Recept: speltbrood

Speltbrood bakken? Makkie!
Speltbrood bakken? Makkie!

De favoriete bakker van Zeeheldin sluit. De enige met superlekker 100% speltbrood. Daarom heeft ze nu zelf brood gebakken. Erg lekker! Hier het recept.

Een buik die opzwelt als een ballon, dat is vaak het resultaat als ik tarwe eet. Tot een paar jaar geleden kon ik het zonder problemen eten.

Brood…

Pasta…

Koekjes…

Cakes…

Ik ben er dol op.

Maar de laatste jaren eet ik het steeds minder. Ik vind het nog steeds lekker, maar krijg er vaak buikpijn van, voel me dan lamlendig en het is ook nog eens erg onhandig met kleding die in een uur tijd van goed passend naar veel te strak gaat. Toen ik ging experimenteren met eten volgens de principes van de Voedselzandloper, merkte ik dat ik ineens veel minder last had van een opgezwollen buik en dat ik ’s avonds ook veel minder moe was. Als ik toch eens brood at, dan had ik vaak weer last. Kortom, ik stopte met brood eten, voelde me beter, maar bleef het wel missen. Voor koekjes en cakes weet ik inmiddels genoeg variaties zonder tarwe, maar voor brood bleef het ingewikkeld.

De ontdekking van speltbrood

Ik was dan ook erg blij toen ik een brood ontdekte waar ik wel tegen kon en dat ik ook nog eens heel erg lekker vond: speltbrood. Hoewel spelt ook een soort van tarwe schijnt te zijn en het niet ‘voedselzandloperproof’ is, kan mijn buik er tegen als ik het af en toe eet. Het allerlekkerst vond ik Noordzeebrood van bakker Victor Driessen. Maar die is vorige week failliet gegaan.

Iedereen leefde mee met de bakker. Er waren 6 of 7 filialen in de omgeving, dus het leek heel goed te gaan. Toch kwam een paar maanden geleden in het nieuws dat de bakkerij waar het brood voor alle filialen werd gebakken moest verhuizen. Wegens geluidsoverlast kon hij niet blijven bakken op het adres waar hij al jaren zat. De verhuizing kostte iets van 350.000 euro als ik het goed heb onthouden, en die had de bakker niet. De bank wilde hem het geld lenen, op voorwaarde dat hij zelf 100.000 euro bijeen wist te brengen. Dat probeerde hij via crowdfunding. Ik dacht dat hij al heel goed op weg was, want een poos geleden was er al 60.000 euro binnen, maar kennelijk is het toch niet gelukt. De bakker is failliet en nu kan ik dat lekkere speltbrood dus niet meer kopen.

Dan maar zelf experimenteren

Daarom besloot ik zaterdag zelf eens te experimenteren. Ik vond een recept voor een ander soort brood en bouwde dat een beetje om. En wow, wat een lekker brood! Het deeg wordt niet zo dik als je gewend bent met brooddeeg, het is heel vloeibaar. Het gaat ook flink bubbelen van het gist. Als je het brood uit de vorm haalt is het heerlijk knapperig aan de buitenkant en mooi zacht van binnen. Heerlijk met boter en gomasio.

Houdbaarheid

Op de dag dat je het bakt is het het allerlekkerst, de dag daarna is de korst iets minder knapperig, maar is het nog goed te eten. De rest heb ik per boterham ingevroren en was na ontdooien nog steeds lekker, maar het allerlekkerst is het brood vers. Maar dat is eigenlijk zo met elk brood.

Ingrediënten speltbrood

Ingrediënten speltbrood

Dit heb je nodig:

 • 325 gram speltmeel
 • 175 boekweitmeel
 • 6 gram zout
 • 1 el honing
 • 7 gram instantgist
 • 3 losgeklopte eieren (=150 gram) op kamertemperatuur
 • 500 gram lauw water
 • beetje roomboter of kokosvet
Beslag speltbrood

Beslag speltbrood

Zo maak je het:

 • Doe het meel en het zout bij elkaar in een kom.
 • Roer goed door.
 • Voeg de gist toe en roer nog eens goed (doe dit niet gelijk met het doorroeren van het zout, als gist en zout te direct met elkaar in contact komen, dan werkt de gist minder goed).
 • Smelt de honing in het lauwwarme water.
 • Voeg de eieren en het watermengsel toe aan het meel.
 • Meng goed tot een egaal mengsel zonder klontjes.
 • Zet de kom afgedekt op een warme, tochtvrije plek en laat rijzen gedurende 45 min.
 • Roer 1 keer door en giet het beslag in een ingevette broodbakvorm.
Beslag speltbrood in vorm

Beslag speltbrood in vorm

 • Laat nog eens 45 minuten rijzen en verwarm zo’n 20 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 220 graden (onderwarmte met ventilatie).
 • Zet de temperatuur na 15 minuten naar 230 graden, gewone boven- en onderwarmte zonder hetelucht.
 • Bak het brood in 30-40 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als de kerntemperatuur meer dan 95 graden Celsius is.
 • Haal het brood direct uit de vorm en bestrijk de bovenkant met gesmolten boter.
 • Laat het brood afkoelen op een rooster.
Afgebakken spelbrood

Afgebakken spelbrood

Ere wie ere toekomt

Het recept is gebaseerd op dit recept van Baksels.net : http://www.baksels.net/site/glutenvrij-boekweitbrood/ Ik heb het wel wat aangepast aan wat ik in huis had en wat ik lekkerder vind. Het is in mijn variant echter niet glutenvrij.

Meer recepten
Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

Speltbrood bakken? Makkie!

Speltbrood bakken? Makkie!

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Recept: speltbrood"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*