Spruitjes lekker?!?

Spruitjes lekker?Spruitjes lekker?

Als je, zoals Zeeheldin, gruwelt van de smaak van spruitjes, dan vergt het wat meer moeite om er wat lekkers van te maken. Zou het met deze recepten wel lukken ze lekker te vinden?

Ik heb nog nooit van de smaak van spruitjes kunnen genieten. Het lukt me amper om dit te verbergen, want als ik er van eet vertrekt mijn gezicht in een niet mis te verstaan grimas. Yuck!

Eigenlijk vind ik dat wat kinderachtig van mezelf.

Kleine kinderen kunnen de bittere smaak vaak niet zo goed waarderen,  maar dan worden ze ouder en gaan ze koffie drinken en spruitjes eten. De smaakpapillen van Zeeheldin zijn nog wat kinderlijk: niet geschikt voor koffie en spruiten.

Jaren geleden heb ik het eens geprobeerd met een roerbakrecept uit India, veel kardemom en kaneel herinner ik me nog, maar vooral die vieze spruitjessmaak die niet voldoende gecamoufleerd werd.

Vorige maand zaten ze in mijn groentepakket van Lekkernassuh en heb ik ze nog weggegeven aan vrienden. Maar morgen krijg ik ze weer en ga ik kijken of ik er iets van kan maken wat ik wel waardeer.

Gouden tips?
Ik kreeg namelijk vorige week van iemand een tip om spruiten anders te bereiden. Je zet ze op in een pan met koud water. Als het water kookt dan laat je ze nog heel even meekoken en dan giet je ze af. Daarna kun je ze gewoon bereiden zoals in het recept staat. Het schijnt dat de vieze bittere smaak dan is verdwenen. En dan is het ook nog zaak om ze niet te lang te laten koken, want dan worden ze ook weer vies. Een scheutje melk in het kookwater kan ook helpen. En oja, als je ze koopt, moeten ze klein en hard zijn. Kleine spruitjes schijnen een stuk lekkerder te zijn dan grote. Zeeheldin heeft haar huiswerk gedaan. Nu aan de slag met een recept.

Zoet bij bitter
Ik ga er een zoet gerecht van maken, dat lijkt me lekker bij dat beetje bittere. Op internet vond ik verschillende recepten met suiker, honing en/of fruit in spruitjesschotels. Ik heb me er door laten inspireren voor onderstaande recepten. Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik ze nog niet uitgeprobeerd, maar van de week gaat dat gebeuren. Ben benieuwd! Ook naar jou ervaring met spruitjes. Vind je ze lekker? Hoe maak jij ze klaar? Heb je een goed recept?

Recept: Roerbakspruitjes

Dit heb je nodig voor het recept:

  • Spruitjes
  • Olie
  • Knoflook
  • Ui
  • Rode peper
  • (eventueel een handje rozijnen)
  • Zoete appel of peer, in stukken gesneden
  • Cashewnoten, walnoten of pijnboompitten
  • Verkruimelde zacht geitenkaas

Zo bereid je het:
Zet de spruitjes in een pan met koud water op het vuur. Laat de spruitjes nog 1 minuut koken als het water kookt en giet ze dan af.

Doe vers koud water bij de spruitjes en kook ze 5 minuten.

Snijd ondertussen een teentje knoflook, een uitje en een pepertje fijn en bak die in olie.

Voeg de spruitjes toe (en eventueel een handje rozijnen) en roerbak 5 minuten mee.

Voeg er daarna de in stukjes gesneden appel of peer aan toe, de noten of pitten die je lekker vindt en de geitenkaas.

 

Recept: Zoete spruitjesstamppot

Dit heb je nodig voor het recept:

  • Spruitjes
  • Zoete aardappel, geschild en in stukken
  • Zout, peper
  • Gembersiroop, scheutje
  • Geraspte (geiten)kaas

Zo bereid je het:
Snijd de spruitjes doormidden. Zet de spruitjes in een pan met koud water op het vuur. Laat de spruitjes nog 1 minuut koken als het water kookt en giet ze dan af.

Doe koud water bij de spruitjes in de pan en kook de spruiten 10 minuten. Je kunt een scheutje melk bij het water doen, dat schijnt ze zachter van smaak te maken en spruitjeslucht te voorkomen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Kook in een andere pan zoete aardappel die je hebt geschild en in stukken gesneden. Zoete aardappel is meestal een stuk sneller klaar dan gewone aardappel, dus ga uit van 10 minuten en prik er dan met een vork in om te kijken of de aardappel gaar is.

Stamp de aardappel tot puree met melk en een klont boter erdoor,.

Roer er zout, peper en een scheut gembersiroop door.

Giet de spruiten af en stamp ze door de puree.

Breng het geheel over naar een ovenschaal, doe er de geraspte (geiten)kaas over en bak in ongeveer 20 minuten tot er een knapperig korstje op zit.

Lekker nassuh!

Ben benieuwd of ik spruitjes met deze recepten wel lekker ga vinden. Heb jij een recept voor spruitjes waarbij de bittere smaak niet te erg overheerst? Laat het voor me achter bij de comments!

Meer recepten
Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

Spruitjes lekker?

Spruitjes lekker?

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

3 Comments on "Spruitjes lekker?!?"

  1. Koken met wat appelsap haalt het ergste bitter er ook af!

  2. Spruiten zijn ook lekker met blauwe druiven en nootmuskaat. Gewoon met bio roomboter opstoven. Spruiten zijn ook lekker even de ook erover dan met een uitje en dragon in de kokosolie fruiten. Ik kook alles met Himalaya zout en voeg later toe om de smaak te verrijken herbamare kruiden van dokter vogel.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*