Vastentijd, wat is dat eigenlijk?

Vasten: wat is het? Wat is het nut?
Vastentijd: wat is het? Wat is het nut?

Zeeheldin is niet katholiek opgevoed, maar vindt de vastentijd interessant. Ze wil weten wat het is en wat je er aan kunt hebben. Jij ook? Lees dan mee.

Gisteren was het de laatste dag van carnaval. Heeft Zeeheldin nog nooit gevierd, net zoals ze nog nooit aan vasten heeft gedaan. Ja ja, er zijn nog werelden te ontdekken. Carnaval betekent letterlijk ‘vaarwel vlees’, en dat heeft te maken met het feit dat het wordt gevierd voor de vastentijd. Over Carnaval heeft Zeeheldin op school van alles geleerd. Maar wat is dat ‘vasten’ dat daarna komt en wat is het nut daarvan?

Aswoensdag
Vandaag is het aswoensdag, een dag waarop katholieken traditioneel berouw tonen voor gedane zondes. Ze krijgen dan als symbool daarvan in de kerk een kruisje van as op hun voorhoofd getekend. Daarbij zegt de priester: “Gedenk dat je stof bent en tot stof zult wederkeren”. Misschien ben je niet zo met de bijbel opgevoed, dan herken je wellicht de woorden van David Bowie als hij zingt ‘ashes to ashes’, die zijn daar ook op gebaseerd. Aswoensdag is de aftrap van een periode van vasten en bezinning. Die periode duurt 46 dagen, maar de zondagen tellen niet mee voor het vasten, dus zo kom je op 40 dagen vasten uit. Na die veertig dagen is het de zaterdag voor Pasen.

Wat was vasten vroeger?
De invulling van dat vasten is niet overal hetzelfde en is in de loop van de tijd veranderd. In grote lijnen is het idee dat je in die periode sober eet, je matigt en aandacht geeft aan mensen die het minder hebben. Vroeger betekende dat dat je pas na zonsondergang mocht eten, eigenlijk net zoals nu nog bij de ramadan. Later ging het om één maaltijd per dag die je ’s middags mocht eten. Het geld dat je bespaarde kon je aan de armen geven.

Wat is vasten nu?
Tegenwoordig wordt het verschillend ingevuld. Voor de één betekent het nog steeds maar één maaltijd per dag en geen snoep, alcohol, sigaretten, vlees en soms ook geen seks. Vaak wordt het tegenwoordig maar voor een deel gedaan. Ook wordt het vaak moderner ingevuld. Bijvoorbeeld 40 dagen niet gamen, geen televisie kijken, geen Facebook of andere social media gebruiken. Anderen doen wat meer vrijwilligerswerk of geven meer aan goede doelen.

Waarom vasten?
Mensen hebben verschillende redenen om mee te doen aan de vastentijd. Voor veel deelnemers is het een manier om zich te bezinnen op zichzelf en/of op hun geloof. Veel mensen gebruiken de periode om gezonder te gaan leven of eens te ervaren hoeveel ruimte het hen biedt als ze eens iets laten (staan). Een andere reden is het tonen van solidariteit met mensen die het minder hebben. Er zijn dus veel redenen waarom mensen mee doen aan de vastenperiode.

Meedoen?
Veel mensen doen op Facebook mee aan een ‘challenge’ om 40 dagen lang geen alcohol te drinken. En in de Facebookgroep ‘40 dagen zonder Facebook’ is het opvallend rustig. 🙂 Ook als je niet religieus bent, kun je dus meedoen op jouw manier. Doe of deed jij weleens mee aan de vastentijd? Hoe vul jij die periode in? Zijn er redenen om mee te doen die ik niet heb bedacht? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

Vasten: wat is het? Wat is het nut?

Vastentijd: wat is het? Wat is het nut?

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Vastentijd, wat is dat eigenlijk?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*