Wat groeit er in de stadsmoestuin?

De moestuin is weer een pluktuin
De moestuin is weer een pluktuin

Zeeheldin voelt zich een heuse stadsboerin sinds zij op haar terrasje groenten in potten en bakken verbouwd. Eens kijken hoe het gaat in haar kleine stadsmoestuin.

Sperziebonen van 20 cm

Sperziebonen

De sperziebonen zijn klaar om te worden geplukt

De sperziebonen zijn klaar om te worden geplukt. Ze zijn wel 20 centimeter lang! Ik moet bekennen dat ik nooit sperziebonen kook. Ik eet ze alleen als ik bij vrienden eet of als ik roti of gado gado haal. Maar nu ze ‘uit eigen tuin’ komen, ga ik daar natuurlijk een leuk recept bij bedenken.

Tomaatjes

Steeds meer rode tomaatjes

Steeds meer rode tomaatjes

Ook aan de tomatenplant hangen steeds meer rode tomaatjes.  Ik kweekte het plantje op uit een zaadje van een biologisch mini-tomaatje van Lekkernassuh*. Dat deed ik ook met een zaadje van een grote bio coeur de boeuf-tomaat van Lekkernassuh. Die tomaten zijn nog groen. Daar ben ik eigenlijk iets te laat mee begonnen, dus het was een gokje of ze op tijd rijp zouden zijn, maar het lijkt te gaan lukken. Naast allebei de tomatenplanten groeien een basilicumplant en een knoflookplantje. Bij de kleine plant ook een oreganoplant. Het schijnt dat ze elkaar lekkerder laten smaken als ze samen opgroeien. Ook handig is dat slakken en mieren niet houden van de geur van knoflook, dus gewoon een teentje knoflook in de aarde drukken naast je tomatenplanten.

Sugarsnaps een beetje helpen

Sugarsnapplantjes

Sugarsnapplantjes

In de eerste helft van augustus heb ik acht zaadjes gepland voor sugarsnaps. Zeven zaadjes zijn uitgekomen en die plantjes leid ik nu langs vier stokken omhoog. Ze klimmen niet zo makkelijk als de sperzieboon, dus je moet ze dus echt goed de weg om de stok wijzen.

Hot, hot, hot

Spaanse pepers

Spaanse pepers

Ook de Spaanse pepers worden nu snel rijp. Je kunt ze groen plukken en in een paar weken binnen rood laten worden, maar een paar zijn aan de plant zelf al rood aan het worden. Komende tijd hoef ik dus geen pepertjes te kopen.

NZ-Spinazie
Ken je Nieuw-Zeelandse spinazie? Het is geen familie van de spinazieplant, maar je kunt het wel ongeveer op dezelfde manier bereiden. Het is een supermakkelijke plant waar je gewoon de top van een stengel van af kunt knippen, de plant groeit wel door en maakt steeds nieuwe stengels aan vol NZ-spinazieblaadjes aan. Heel lekker als pizzabedekking.

Wat nog niet zo goed lukt
Ook de snijbiet groeit goed, maar ik heb er nog niet van gegeten omdat er zoveel bladluis op zit. Gelukkig lijkt het hem niet echt te deren, hij groeit mooi door. Binnenkort even knoflookspray erover spuiten. Dat is een recept uit het boek van Jelle van de Makkelijke Moestuin voor een insectenwerend middel dat je zelf maakt van ui en knoflook. Het stinkt ontzettend! Gelukkig vinden slakken en mieren dat ook.

De kropjes sla blijven zielig en hebben het niet echt goed gedaan, ze maken vooral de slakken erg blij, maar ze blijven het proberen met steeds nieuwe bladeren. Misschien ook weer eens bespuiten.

De courgetteplant heeft een paar courgettes gegeven. Kleine courgettes smaken veel lekkerder dan de grote knoeperts die je in de supermarkt vindt, dus dat is positief. Maar hoewel ik toch echt zaadjes voor een klimcourgette heb gekocht, is er een plant met hoogtevrees uit gegroeid. Ondersteund met een stok en omhoog gehouden met een touw gaat hij een beetje richting klimrek, maar je kunt zien dat hij liever op de grond ligt. Agossie.

De moestuin is weer een pluktuin

De moestuin is weer een pluktuin

*Lekkernassuh zorgt voor gezond, eerlijk en biologisch voedsel van dichtbij. Iedere week kun je er een pakket met groenten van het seizoen ophalen.

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Be the first to comment on "Wat groeit er in de stadsmoestuin?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*