Wat is theatersport en waar kun je het doen?

Wat is theatersport?

Omdat mensen me vaak vragen wat theatersport is en waar ze het kunnen doen, leek het me handig daar een artikel over te schrijven. Het theatersportseizoen is net begonnen, dus schrijf je snel in als je nog wilt meedoen!

Wekelijks traint Zeeheldin haar improvisatiespieren met een fijne groep ‘medesporters’. Dat is ontzettend leuk om te doen. Vaak wordt het een heel hechte groep, want je deelt heel wat bijzondere momenten en je stelt je vaak kwetsbaar op.

Wat is theatersport?

Theatersport is een vorm van improvisatietoneel. Het verschil met gewoon theater is dat je zonder script speelt. Je verzint alles ter plekke. Toch is het niet helemaal zonder structuur, want er zijn wel bepaalde regels en games die je leert tijdens de trainingen.

Wat is theatersport?

Wat is theatersport?

Short forms

Enkele van die games ken je misschien van het tv-programma ‘De Lama’s’. Het gaat er op het toneel wel iets anders aan toe, omdat voorstellingen in de vorm van wedstrijden worden gegeven. Twee teams dagen elkaar uit om scènes te spelen volgens bepaalde spelvormen. Daarbij vragen ze suggesties aan het publiek, zoals: waar speelt deze scène zich af, wat is de relatie van de spelers tot elkaar of wat vinden de spelers van elkaar? Ook krijg het publiek verzoeken als ‘noem de titel van een niet-bestaand sprookje’. Door die publieksinbreng is het altijd onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren. Dat maakt het spannend voor de spelers en extra leuk voor het publiek. Dit soort voorstellingen noemen we short forms.

Long forms

Bij long forms is er meestal geen sprake van een wedstrijd, er worden meerdere lange scènes gespeeld op basis van één of meerdere suggesties van het publiek. Soms wordt een avondvullend programma gespeeld op basis van één suggestie! Hier dekt de term improvisatietoneel misschien beter de lading dan theatersport,  maar dat loopt een beetje door elkaar bij de verschillende beoefenaars van de kunst.

De vloer op

Dan is er nog De vloer op, ook bekend van tv. De regisseur geeft in het kort aan welke situatie er speelt tussen acteurs. Zij mogen kleding en attributen uitkiezen en spelen dan zonder verder iets af te spreken de scène.

Welke vorm leer je bij theatersportverenigingen?

Veel theatersportverenigingen beperken zich niet tot de theatersportgames. De Haagse vereniging Improfessioneel geeft bijvoorbeeld veel De vloer op- en Longform-voorstellingen. De beginners houden het meestal wel bij games.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je aan de slag met improviseren? Google dan eens op je plaatsnaam in combinatie met het woord theatersport. Veel trainingen gaan begin september van start, dus wacht niet te lang als je snel wilt beginnen. Daarna wordt het vaak weer januari of februari.

Beginnerstrainingen in Den Haag

In Den Haag kun je als beginner terecht bij:

  • trainer Wouter Hollander van Theatersport Den Haag. Als je een jaar bij hem hebt getraind, mag je (als er plek is voor nieuwe leden) auditie doen bij Improfessioneel. Als er daarbij over en weer een klik is, kun je daar aan de slag. Natuurlijk kun je het ook bij een van de andere verenigingen proberen.
  • trainer Bram Martens in Het Koorenhuis in Den Haag. Hij geeft ook trainingen in Amsterdam.

Theatersportverenigingen Den Haag

Heb je al ervaring of wil je na je beginnerstraining verder in Den Haag, dan kun je terecht bij deze vier verenigingen. Bezoek sowieso eens een voorstelling, dan zie je gelijk wat theatersport is en welke sfeer er bij de verschillende verenigingen heerst.

Tot ziens op het toneel!

Theatersport leert me trouwens veel waar ik ook wat aan heb in mijn dagelijks leven, daarover vertel ik een andere keer graag meer. Misschien zie ik binnenkort op het toneel!

Leesvoer

Wil je meer lezen over theatersport en improvisatietoneel, lees dan eens een van onderstaande boeken. Mocht je een van de boeken kopen dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Dit is mijn eerste experiment hiermee, dus ben erg benieuwd. Ik zou zeggen: “Klikken en kopen maar!” 🙂

 

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Wat is theatersport en waar kun je het doen?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*