Wat is TTIP? Voordelen en nadelen

Wat is TTIP?
Wat is TTIP?

TTIP is een verdrag dat de EU en de VS willen sluiten om de handel onderling makkelijker te maken. Klinkt goed toch? Nou, dat valt Zeeheldin nogal tegen.

Als je het helemaal precies wilt weten, TTIP is een afkorting van Transatlantic Trade & Investment Partnership, dus een trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag. Het is een verdrag met als doel de handel tussen de EU en de VS eenvoudiger en goedkoper te maken. Dat is handig, want dan kunnen bedrijven makkelijker importeren en exporteren. Minder regeltjes, minder kosten, meer handel, meer werk, meer kunnen kopen. En datzelfde geldt voor CETA, alleen gaat het daar om een verdrag tussen Europa en Canada. Volgens de Rijksoverheid is het ‘all good’.

Maar…

Er zijn ook nadelen. En die zijn groot. Echt heel groot. Zo willen ze de standaarden voor veiligheid beter op elkaar afstemmen tussen Europa en de VS. Maar we hebben in Europa vaak strengere eisen voor dierenwelzijn, sociale bescherming en voedselveiligheid. En die hebben we niet voor niets. Het wordt als een voordeel gepresenteerd dat we sneller van alles kunnen importeren als we wat van onze producteisen laten vallen. Maar dat betekent dan ook dat bijvoorbeeld onze voedselveiligheidsregels niet meer gehanteerd zullen worden. In de VS mogen in frisdrank en brood bijvoorbeeld stoffen worden gebruikt die hier verboden zijn, omdat ze als slecht voor de gezondheid worden gezien. Het is niet in ons belang dat die producten straks hier verkocht mogen worden.

Een ander groot bezwaar is dat alles rondom het verdrag heel geheimzinnig gaat. We weten dus niet eens wat er precies wordt afgesproken. Alles gebeurt in achterkamertjes. Zelfs onze Kamerleden mogen de vertrouwelijke juridische stukken alleen ergens in Brussel inkijken en dan mogen ze zelfs geen blocnote of telefoon mee naar binnen nemen. Ze kunnen dus niet eens aantekeningen maken en zich er later eens goed over informeren. Daar is dan ook weinig animo voor.

Maar misschien is het allergrootste bezwaar nog wel dat onze democratie er door in het geding komt. Het verdrag heeft namelijk een ISDS, een investor-state dispute settlement, dat geeft bedrijven extra rechten om overheden aan te klagen als door wetten een bedrijf bijvoorbeeld verlies leidt. Zoals de sigarettenfabrikant die een overheid voor de rechter daagt als het anti-rookbeleid hem geld gaat kosten. Of de energieleverancier die een overheid aanklaagt als het land democratisch besluit te stoppen met kernenergie. Die bedrijven kunnen dan heel veel geld eisen en krijgen daardoor dus ineens heel veel macht. Veel meer dan gezond is in een democratie. Op de site van Milieudefensie omschrijven ze dat zo: “Welke regels zou je willen veranderen als je een multinational zou zijn? Het antwoord op die vraag wordt opgeschreven in TTIP, een handelsakkoord tussen de EU en de VS.”

Winst kan zo dus veel belangrijker worden dan democratie.

Logisch dat zaterdag 10 oktober veel mensen gaan protesteren in Amsterdam. Ze willen laten zien dat Nederland zich tegen deze machtsovername van multinationals zal verzetten.

Wil je meer lezen of zien?

Wat is TTIP? Voordelen & nadelen

Wat is TTIP? De voordelen en de nadelen

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Wat is TTIP? Voordelen en nadelen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*