Waterkefir: DIY priklimonade met probiotica

Waterkefir
Waterkefir: priklimonade met probiotica die je makkelijk zelf maakt

Waterkefir is een licht-alcoholisch drankje met bubbels én probiotica. Zeeheldin vindt het een makkie om te maken. En lekker!

Wat is dat makkelijk om te maken zeg! Met heel weinig inspanning maak ik een liter ouderwets lekkere priklimonade die ook nog eens retegezond schijnt te zijn. Het smaakt een beetje naar Radler citroen, maar dan minder zoet. Er zit een piepklein beetje alcohol in, meestal minder dan 1%, maar het kan oplopen tot 2%.

Op internet lees ik dat waterkefir veel meer soorten probiotica bevat dan drankjes als Yakult en dat er ook B-vitamines en vitamine C inzitten en nog wat gezonde dingen, zoals rechtsdraaiend melkzuur. Niet slecht toch voor een drankje dat je drinkt omdat je het lekker vindt.

Kefirkorrels

Van Bosbaas, misschien ken je hem van zijn eetbare planten-wandelingen, kreeg ik twee weken geleden mijn eerste onsje waterkefir-korrels. Het zijn een soort kleine, melkwitte, half-transparante korreltjes. Die doe je met wat suiker, gedroogde vijgen, citroen en water in een weckpot en twee dagen later is je drankje klaar. De waterkefir heeft zich dan bijna verdubbeld, want… IT’S ALIVE!

Het teveel zet je steeds in de koelkast, dan groeit het niet zo snel, en kun je weer doorgeven aan iemand anders. Check dus voor je de korrels online gaat kopen eerst eens in je vriendenkring of iemand wat over heeft. Bij Zeeheldin groeit de voorraad gestaag, dus kom maar op. Zo is waterkefir het nieuwe vriendschapsbrood.

De Tamagotchi van 2016

Kefir is voor mij ook de Tamagotchi van 2016. Net als het virtuele huisdier dat twintig jaar geleden populair was, moet je goed voor je kefir zorgen en hem geven wat hij lekker vindt. Creëer je niet de juiste omstandigheden voor je korreltjes dan groeien ze minder snel, maken ze dat je waterkefir anders smaakt of gaan ze dood. Awwwwwww……!

De verzorgende moedergevoelens van Zeeheldin worden wakker, haar baby’s moeten groeien. Ze experimenteert dus met verschillende soorten suiker, ze probeert eens een variatie met gember erbij (geslaagd, net ginger ale) en op dit moment staat er een pot met een scheut rozensiroop erbij te pruttelen. Daar lijken de korrels trouwens minder snel op te groeien. Wil je ook aan de slag? Gewoon het recept volgen.

Waterkefirkorrels

Dit zijn dus de waterkefir korrels.

Deze ingrediënten heb je nodig voor een liter waterkefir

 • 100 gram waterkefirkorrels
 • 0,5 biologische schoongemaakte citroen met schil (dat biologische en dat schoongemaakte maken hier echt uit, de korrels kunnen namelijk slecht tegen onzuiverheden)
 • 50 gram suiker (ook hier merk ik dat ze het snelst lijken te groeien met biologische witte suiker, je kunt experimenteren met de hoeveelheid tussen de 30 – 70 gram)
 • 3-5 gedroogde vijgen of ander gedroogd fruit (ik heb babyvijgen gebruikt en er dan soms 6 bijgedaan omdat ze zo klein waren) – let op dat ze ongezwaveld zijn
 • 1 liter water

Deze keukenspullen heb je nodig

 • Weckpot (er komt veel druk op de pot te staan omdat er koolzuur wordt aangemaakt door de kefirkorrels, zorg dus voor een stevige pot of ontlucht de pot een paar keer per dag)
 • Plastic zeef (absoluut geen metaal)
 • Plastic trechter (ideaal vind ik de plastic trechterzeef die ik voor iets van 3 euro bij de AH kocht,  heb je dus gelijk een trechter en een zeef)
 • Plastic of houten lepel (in ieder geval niet van metaal)
 • Een weegschaal

Zo bereid je de waterkefir

 • Doe alle ingrediënten in de weckpot, schud of roer het door.
 • Laat het mengsel 48 uur buiten de koelkast staan op een lichte plek, maar niet rechtstreeks in de zon.
 • Roer het een paar keer per dag om (ik ben dat pas helemaal vergeten en toen ging het ook goed, dus weet niet of dat echt belangrijk is).
 • Na 48 uur, zet je een plastic trechterzeef in een fles.
 • Haal de halve citroen uit de weckpot en knijp deze uit boven de zeef.
 • Spoel de zeef schoon.
 • Vis de vijgen uit de weckpot en gooi deze weg.
 • Giet nu het mengsel door de zeef.
 • Het drankje komt in fles en de korrels blijven achter in de zeef.
 • Spoel de korrels schoon. Je kunt ze gelijk weer gebruiken of bewaren voor een volgende keer.

Als je ze gelijk weer wilt gebruiken voor een volgende fles, let dan op: weeg ze. Je zult zien dat je nu in plaats van 100 gram ineens 130 – 180 gram hebt, want… ze vermenigvuldigen zich in het water en ze voeden zich met het suiker en het zuur. Even opnieuw 100 gram afwegen en de rest bewaren of weggeven.

Waterkefir in de maak

Waterkefir in de maak, de vijgen drijven nog niet.

Zo bewaar je kefirkorrels die je niet gebruikt

Zet ze in een weckpotje met 20 gram suiker op een liter water en zorg dat ze genoeg ruimte hebben. Bewaar ze in de koelkast, zodat ze minder snel groeien (ook omdat ze minder te eten krijgen). Spoel ze twee keer per week schoon in een plastic zeef en vervang het suikerwater.

Makkelijk toch? Enige nadeel zijn de beelden die ik krijg van een soort alien-achtige toestanden waarin een potje vergeten kefirkorrels na terugkomst van een vakantie mijn huis blijken te hebben overgenomen. 🙂

Handig om altijd een onsje achter de hand te hebben voor als je eens twee liter wilt maken of voor als er iets mis gaat met de kefirkorrels die je gebruikt. Je zult al snel genoeg hebben om weg te geven, dus doe dat vooral. Zo geef je vrienden en kennissen ook de kans om het thuis te maken.

Variaties en tips:

 • Gebruik je liever geen suiker, gebruik dan ahornsiroop of agavesiroop. Geen honing, daar kun de bacteriën niet tegen.
 • Realiseer je ook dat kefir de suiker verbruikt en omzet in dingen als probiotica en gist. Na 48 uur zit er dus niet meer zoveel suiker in. Lijkt me nog steeds geen handig drankje voor diabetici.
 • Je kunt in plaats van suiker ook meer gedroogd fruit proberen. Er moet wel altijd zoet in, want daar leven de kefirkorrels op.
 • Doe er eens wat stukken gemberwortel door, dan lijkt de smaak op ginger ale.
 • Als je na 48 uur klaar bent, voeg dan eens fruit toe aan het drankje. Heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar je kunt dan lekkere fruitdrankjes maken.
 • Vervang de gedroogde vijgen eens voor ander gedroogd fruit, zoals abrikozen.
 • Zoek naar een grote trechter met een zeefje erin dat je kunt vastzetten. Als een zeefje gaat drijven is het heel onhandig en ‘ontsnappen’ de kefirkorrels. Ik vond een ideaal exemplaar bij Albert Heijn. De HEMA heeft ook zoiets, maar daar blijven de zeefjes niet vastzitten.
 • Verzamel flessen met brede halsen, zodat je de drank er makkelijk inschenkt en de fles ook weer makkelijk schoonmaakt. Ik zet de flessen in de vaatwasser en spoel ze daarna nog even na met wat water.
 • Heb je een keer geen biologische citroenen kunnen krijgen of zijn die je te duur, gebruik dan niet-biologische, maar doe die niet in de pot. Gebruik daarvan alleen het sap op het moment dat de waterkefir klaar is en doe het rechtstreeks in de fles met de al gezeefde waterkefir.
 • Het drankje is elke keer een beetje anders, omdat de kefir reageert op temperatuur en ook omdat de  kefir verschillende groeifases heeft.

Suggesties?

Maak jij ook waterkefir? Wat zijn jouw ervaringen? Weet je nog leuke variaties? Of ben je ook van plan om het eens uit te proberen? Laat het Zeeheldin weten!

Waterkefir

Waterkefir: priklimonade met probiotica die je makkelijk zelf maakt

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

4 Reactiesop"Waterkefir: DIY priklimonade met probiotica"

 1. Hoi Zeeheldin,
  Ik heb het ook net ontdekt.
  Ook heel blij met mn nieuwe “fabriekje”
  Groetjes van Janine
  Ook uit Den Haag

 2. Hallo, ik ben op zoek naar waterkefir. Iemand in de buurt van de Valkenboslaan ( den haag)die mij wat kan geven/verkopen?

 3. Goedemorgen,

  Ik wil graag ook met waterkefir beginnen. Ik woon in centrum DH, iemand die korrels kan geven/verkopen?

  Groetjes,
  Konrad

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*