When life gives you sperziebonen, make gado gado!

Zo maak je zelf gado gado

Zeeheldin heeft sperziebonen geoogst uit haar moestuintje. Gekookt naast een aardappel blieft zij ze niet. Maar door de gado gado: heerlijk! Hier het recept.

Wat is zo’n moestuintje in bakken toch leuk. Op mijn postzegelterrasje groeit en bloeit er van alles. Maar nu heb ik ineens sperziebonen, die ik normaal nooit koop. Ik eet ze hooguit bij vrienden of als ik eten afhaal. Ik moest dus even denken wat ik met die 20 cm grote bonen zou doen. Maar ik ben eruit, het wordt gado gado.

Wat is gado gado?
Gado gado is een Indonesisch groentegerecht. Het is een mix van groenten met pindasaus. Je kunt het zo eten of met rijst of lontong (blokjes rijst). Het is niet moeilijk om zelf te maken, maar je hebt er wel veel pannen voor nodig. Je kookt namelijk rijst, eieren, pindasaus en in dit geval sperziebonen. En ik bak de kool lichtjes aan. Ook in een pan. Dus.

Er zijn veel manier om gado gado te maken, dus pas het vooral aan je smaak aan. Dit keer leek het me ineens lekker om wat kokosmelk door het kookwater van de rijst de doen en die rijst dan weer af te gieten over de groenten die geblancheerd moesten worden. Zo werd de smaak een beetje romiger dan normaal. Best lekker. Volgende keer weer wat anders.

En ik had geen gebakken uitjes, tempeh, kroepoek of seroendeng in huis, dus dan maar een keertje zonder. Durf te experimenteren zou ik zeggen.

Je kunt de pindasaus zelf maken van pinda’s, maar daar ben ik meestal te lui voor, dus ik maak de saus met pindakaas. De smaak van de pindasaus bepaalt voor een belangrijk deel hoe lekker het eindresultaat wordt, dus maak hem wel zelf, want kant-en-klare pindasaus is gewoon niet lekker genoeg. Het is ook fijn dat je de smaak zo zelf kunt bepalen. Wat meer sambal als je het pittiger wilt, wat meer ketjap als je voor zoet gaat, wat citroengras als je voor fris gaat. Wil je een dikkere, meer donkere saus, dan kook je hem wat meer in en wil je hem wat dunner dan gebruik je wat meer (kokos)melk. Jij bepaalt.

Gado gado maak je makkelijk zelf

Gado gado maak je makkelijk zelf

Nodig voor gado gado met rijst
Dit heb je ongeveer nodig voor twee personen (luistert niet zo nauw):

  • 150 gram rijst (ik vind basmati of pandan lekker)
  • 1 el kokosolie

400 gram groenten, bijvoorbeeld:

  • 100 gram sperziebonen
  • 100 gram spitskool
  • 100 gram wortel
  • 100 gram taugé

Voor de pindasaus:

  • Pindakaas
  • Melk (of kokosmelk of een lactosevrije melkvervanger)
  • Ketjap manis
  • 0,5 tl ketoembar (voor alle kruiden en specerijen geldt dat het naar smaak is)
  • 0,5 tl laos
  • 0,5 tl kardemon (eventueel)
  • 0,5 tl gedroogde gember (vers kan ook, maar is wel wat scherper)
  • 1 tl sambal oelek (of 2 of 3 of…)
  • Klein beetje trassi, bv 0,5 tl
  • Gedroogde uitjes

Erbij:

  • Seroendeng
  • Kroepoek
  • 2 eieren

Zo maak je gado gado
Kook eieren
Kook de eieren hard.

Kook de rijst
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Als je van romig houdt, kun je in het kookwater een flinke scheut kokosmelk doen.

Bereid de groenten
Zet een pan met water op het vuur voor de sperziebonen.
Was de sperziebonen. Snijd er de puntjes vanaf en snijd ze doormidden.
Kook de sperziebonen kort, 5-7 minuten in kokend water.

Was de taugé en doe deze in een metalen vergiet.
Schrap de wortelen en was ze. Snijd ze in reepjes, ongeveer zo groot als de stukjes sperzieboon.
Leg de wortel op de taugé.

Snijd van de spitskool wat reepjes van de puntige kant van de kool. Was deze koolreepjes.

Smelt de kokosolie in een grote hapjespan of in een wadjan.
Bak de spitskool kort aan. Een paar minuutjes is genoeg, het hoeft niet erg zacht te worden.

Gooi de sperziebonen met het kookwater in het vergiet waar de taugé en wortel in zitten, zodat ze net wat geblancheerd zijn.
Giet hier ook het kokoswater van de rijst over heen af (laat de rijst in de pan met het deksel erop om verder te stomen).
Doe de groenten dan kort bij de spitskool in de pan en roer even door elkaar. Het vuur kan nu uit.

Maak pindasaus
Neem ongeveer net zoveel pindakaas als (kokos)melk en roer dit boven een zacht vuurtje door elkaar.

Als het goed is gemengd, roer je er de andere ingrediënten door.

Proef of er nog wat ontbreekt aan de smaak.

Als je het langer op het vuur laat staan wordt het dikker, wil je het weer dunner hebben, doe er dan wat meer melk door.

Serveren
Serveer op borden. Doe op ieder bord een portie rijst, groenten, pindasaus, twee halve eieren, strooi er seroendeng over en serveer met kroepoek.

Variatietips

  • Bak ook eens stukjes tempeh knapperig, lekker met wat ketjap. Meestal maak ik dit er bij. Kijk hier voor een recept voor tempeh.
  • Begin de pindasaus eens door een fijngesneden uitje goed te bakken en volg verder het recept.
  • Een blaadje limoenblad door de pindasaus en/of wat citroengras maakt de saus heerlijk fris.
  • Bak eens een spiegeleitje in plaats van het hardgekookte ei.
  • Je kunt het met allerlei andere groenten maken, varieer daar gerust mee.
  • Komkommer vind ik er ook erg lekker bij.
  • Je kunt de groenten zowel warm als koud eten. De pindasaus moet wel altijd warm zijn.
  • Je kunt de kroepoek eventueel vervangen door emping of cassavechips.

Zeeheldin heeft nog meer recepten voor je

Zeeheldin is dol op lekker eten en deelt haar recepten graag met jou.

About the Author

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Be the first to comment on "When life gives you sperziebonen, make gado gado!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*