Zijn onverpakte groenten wel beter voor het milieu?

Is niet verpakt beter?
Is niet verpakt beter?

Zeeheldin, haar ouders en alle vier haar grootouders zijn opgegroeid in de stad. Zeeheldin heeft haar groenten dus altijd voorverpakt bij de supermarkt gekocht of verpakt in papier bij de groentenboer. Zo moet ze dus even wennen aan modderige onverpakte groenten in haar keuken, vooral als er ook nog eens insecten in/op blijken te zitten.

Amsoi met kevertje

Amsoi met kevertje

Als ik groenten koop in de supermarkt, dan zitten ze redelijk schoon in een plastic verpakking die ik thuis zo in de groentenla van mijn koelkast kan opbergen. Maar als ik op woensdag een groentenpakket afhaal bij Lekker Nassuh, dan wil het nog wel eens voorkomen dat er (natte) modder aan zit en soms zitten er zelfs beestjes in.

Sluipwespen
Een keer trof ik zelfs drie (!) sluipwespen aan in mijn boerenkool. De buren zaten net een sigaretje te roken voor hun huis, toen ik ineens naar buiten kwam rennen met een tak boerenkool die ik ver weg gooide. Verbouwereerd staarden ze me aan. Weer binnen vond ik nog twee wespen en  herhaalde het ritueel zich. Ik legde uit wat er aan de hand was en kreeg het advies een klacht in te dienen bij de winkel waar ik de kool had gekocht. Bij een supermarkt had ik dat misschien wel gedaan, maar bij Lekkernassuh gaat het om vrijwilligers die zonder winstoogmerk elke week 5 kilo groenten leveren voor tien/twaalf euro. Dan doe ik daar niet zo moeilijk over.

Groenten schoonmaken
Omdat ik er echt niet aan moet denken dat ik allerlei insecten in mijn koelkast en keuken krijg, maak ik de groenten zeer goed schoon voor ik ze opberg. Ik begin met het oplossen van een flinke schep zout in een emmer water. Daarin was ik alle groenten. Eén emmer water is lang niet genoeg, want al snel is het water zwart en drijft er van alles in. Meestal heb ik drie emmers nodig en ik spoel het zoute water er daarna ook nog af met schoon water.

Groenten opbergen
Als alles is gewassen en gespoeld, dan laat ik het uitdruipen, maar zelfs na twee uur is het meestal nog vrij nat. Ik wikkel alles dan in keukenpapier en doe het zo in de groentenla van mijn koelkast. Nadeel is dat ik door dat keukenpapier niet goed zie wat er inzit. Daardoor vergeet ik soms wat ik in huis heb. Voordeel is dat het zo lang goed blijft.

Niet verpakt
Elke woensdag haal ik een pakket. Niks is verpakt, dus ik neem mijn eigen tassen mee. Bij lekkernassuh pak en weeg je de groenten zelf, bij elke kist staat hoeveel je van alles mag pakken. De grote stoffen tas die ik daar in eerste instantie voor gebruikte, was onhandig. Ik kon hem elke week wassen. En om te voorkomen dat zware groenten de bladgroenten pletten en dat modderige groenten de redelijk schone groenten vies maken, neem ik meerdere plastic tasjes mee om ze in te verpakken. Minstens een van die tasjes kan ik daarna weggooien omdat het van binnen helemaal modderig is geworden. Hmmm… zo bespaar ik niet echt plastic natuurlijk.

Milieuvriendelijk of niet?
Nu vraag ik mij af; ben ik met al dat plastic-, water- en keukenpapierverbruik wel zo veel beter bezig door bij Lekkernassuh te kopen? Het blijft fijn dat het lokaal is en biologisch, en ik vind het leuk om met andere groenten dan normaal te leren koken. Maar is het milieutechnisch ook echt beter dan kopen bij een supermarkt waar ze de groenten in grote hoeveelheden schoon spuiten en alles zo economisch mogelijk inpakken? Is dat geen efficiënter gebruik van water en verpakkingsmateriaal? Ik weet het antwoord niet, maar vraag het me wel eens af. Benieuwd of jij het antwoord weet of daar ideeën over hebt.

Tot zo!
Zo toch maar weer een pakket halen, want het is sowieso erg lekker en ook altijd supergezellig. Misschien kom ik je daar tegen!

Lekkernassuh
Wil je meer weten over Lekkernassuh, bezoek dan lekkernassuh.org.

Is niet verpakt beter?

Is niet verpakt beter?

Over de auteur

Zeeheldin
De bloggende zeeheldin blogt vanuit het Haagse Zeeheldenkwartier over van alles wat haar interesseert. Daar wordt ze blij van. Jij hopelijk ook. Volg haar op Twitter (@zeeheldin) en Facebook (zeeheldin).

Wees de eerste die reageert op "Zijn onverpakte groenten wel beter voor het milieu?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*